Земната ябълка-несправедливо пренебрегван зеленчук!

Екслузивно
Четвъртък, 17 Октомври 2019
Видяна: 3014 пъти | Добавена: 10:18 | 27.11.2012 | Източник: raboteshtomomiche
земна ябълка

Вероятно повечето от нас не са обръщали внимание по селските градини на дългите стъбла със сравнително едри, почти сърцевидни листа, които започват да се извисяват в края на лятото и поне до ноември издигат над нивото на човешките очи яркожълти цветове, подобни на мънички слънчогледи. Вероятно и много от нас силно се замислят за какво става въпрос, когато се сблъскат с името земна ябълка.

Около названията на зеленчука има много неясноти и подвеждащи думи. В България другото име на земната ябълка е гулия, но много хора наричат така алабаша. Това се обяснява сравнително лесно, но англичаните имат наистина сериозен проблем. Най-честото име на английски е Jerusalem artichoke, което само по себе си е двойна заблуда – земната ябълка е много далечен роднина на артишока (всъщност е от един род със слънчогледа), никак не си прилича с него, а освен това Божи гроб няма никакво по-специално значение за растението. Французите също са изпаднали в лексикална безпомощност, кръщавайки земната ябълка топинамбур. Историята разказва, че по времето, когато зеленчукът станал доста популярен сред галите, страната била посетена от шест души от бразилското племе топинамба, които предизвикали небивал интерес. По някакъв странен начин двете неща били свързани и се появила думата topinambur. Излишно е да се казва, че бразилците никога не били и чували за земната ябълка.

Зеленчукът пристига в Европа в началото на XVI век от източните части на Северна Америка, където местните жители го култивират от праисторически времена. Много бързо намира почитатели в стария свят, но с приемането на картофите като годни за храна загубва позициите си и се намества на задните редове на готварството. Все пак земната ябълка никога не оставя забравена, защото се отглежда твърде лесно, дава добър добив и може да се съхранява в земята през цялата зима. Извадени обаче, грудките с неправилна форма до две седмици изгниват. Но в този период те са хрупкави, много свежи и сочни, с приятен вкус на ядки и леко сладки.

Последната особеност на вкуса е следствие от най-важната характеристика на гулията – нейния химичен състав. Колкото и да наподобява картоф, земната ябълка има концептуално различна биохимия от него и затова в грудките не натрупва резервна скорбяла, а друг вид сложен въглехидрат, който е умерено сладък на вкус. Инулинът се състои почти изцяло от свързани фруктозни молекули и има твърде необичайно поведение в човешкия организъм. Оказва се, че ние нямаме ензим, който да разгражда инулина, затова го възприемаме като вещество от групата на разтворимите диетични фибри, а не като източник на енергия. Когато консумираме храни с инулин като земната ябълка, неговите дълги молекули достигат цели до крайните отдели на чревния тракт, където частично се разграждат от бактериите. Така веществото стимулира развитието на оптимална за човека чревна флора. Тъй като не съдържа гликоза, не влияе на кръвната захар и това прави земните ябълки подходящи зеленчуци за диабетици. Научни изследвания твърдят, че инулинът помага за профилактиката на атеросклерозата и натрупването на холестерол.

Оставяйки настрана полезните за здравето ефекти на земната ябълка, тя е вкусен зеленчук, който може да се използва по безкрайно много начини в кухнята. Освен настъргани сурови, в какъвто вид са чудесна добавка или основна съставка в зимните салати, гулиите са чудесни печени на фурна или на тиган, сварени във вода или на пара и дори панирани. Когато варим грудките, трябва да внимаваме и да ги опитваме непрекъснато. При по-дълго варене може да потъмнеят и да загубят вкуса си. От земните ябълки може да се правят нежни крем супи и пюрета. Леко сладкият им вкус пък е добра идея за по-екстравагантни десерти и хлябове. Не трябва да се забравят и туршиите – земните ябълки лесно остават хрупкави и свежи в бурканите.

 Похапване, което е полезно за отслабване – какво по-хубаво от това! Ето списъка с 8-те неща...
eye 3103 19:01 | 27.11.2012
Необходими продукти: 500 гр пилешко месо 2 моркова 2-3 чушки 3-4 глави лук около 50-100 гр...
eye 5247 14:04 | 10.08.2013
Със сигурност сте гледали клипчета, в които американците показват, че не са от една от най-умните нации в...
eye 3806 15:56 | 31.01.2013
Лени Кравиц беше известен със своето непрекъснато купонясване. Но 49-годишният музикант  вече е...
eye 2291 13:52 | 21.11.2013
Изследване показва, че хората, които харесват кисело мляко се хранят по-често с плодове, зеленчуци, риба,...
eye 1462 17:39 | 28.01.2013
Хороскоп
венета райкова посрещна новата година под вода
Венета Райкова е известна със странните си приумици, обаче този път задмина самата себе си....
eye 60554
двойка изпробвала за 3 месеца 365 пози от кама сутра
Емили и Крис са използвали 3D апликация на древната книга за любовта. Емили Хайли твърди,...
eye 80808
жени и тачо годеж
Променен, поне на пръв поглед и покаял се, Тачо реши са изненада Жени с романтично поведение и...
eye 46380
 
Намерете ни и във Facebook или Twitter
Позоваването на съдържание от сайта задължително с хиперлинк към оригиналното.