За какво е нощта с Ивайло Герасков и Милена Живкова

Екслузивно
Четвъртък, 01 Октомври 2020
Видяна: 2774 пъти | Добавена: 21:21 | 03.01.2013 | Източник: Стандарт
любовен дует и дуел в театър

"За какво е нощта" е от онези притихнали представления за камерна сцена, за които няма да се вдигне толкова шум, колкото за Хамлет и безумния въпрос "Защо е гол". Премиерният спектакъл с Ивайло Герасков и Милена Живкова в театър "София" обаче наистина предлага голота. И то най-ценната - не като поза и скандал, а като оголване на всички напрежения, нерешими въпроси, болка и топлина, които се срещат в най-неясната от всички думи: любов.

Двамата актьори и режисьорът Николай Поляков овеществяват достойно и красиво текста на Майкъл Уелър (сценарист на "Коса" и прочул се още с първата си пиеса "Лунните деца"). Героите им се срещат 10 години след като са приключили кратка и бурна връзка. И в двамата се таи чувството за грешка, за недовършеност, за това, че провалът в животите им има много общо с това, че не са останали заедно. Те са предпазливи, уплашени, воюват така, както героите на Стриндберг: ожесточено и отчуждено. Но в момента, в който осъзнаят грешките си и изживеят истериите си, проумяват, че единственият възможен път е този, да започнат всичко отначало. Въпреки семейства им, въпреки децата, въпреки привидното очакване, че ще се срещнат само за една нощ и после животът отново ще ги впрегне в добре познатите коловози. От размяна на делничен език пиесата бавно и красиво настъпва към чистата поезия. Например с реплики като: "Аз ще умра една минута след теб. За да не те оставя никога сам и да не ми липсваш дълго след като те няма."

В известен смисъл "За какво е нощта" е направо поучителен спектакъл и спокойно може да се използва като рецепта за щастие в обичането. Припознаването в героите е неизбежно: и двамата правят грешките, през които всеки преминава. Най-вече тази, да заложат на сигурно и да се разделят, решавайки, че страстта е мимолетна и до време. Пиесата е и за отмъщението на сърцето, когато остане пренебрегнато. Както и за шанса все пак да го последваш, дори когато изглежда, че е късно.

Иван Ласкин съвсем скоро ще бъде отстранен от всички театрални представления, в които участва , пише...
eye 2141 15:20 | 19.04.2013
След ролята си на Елизабет Втора във филма " Кралицата " на Стивън Фриърс, актрисата Хелън...
eye 2347 20:37 | 26.03.2013
Всички артисти в българските театри, опери и концертни зали да излязат на протест срещу чалгализацията,...
eye 1012 20:13 | 15.01.2013
„ Гарванът “ е за болезнената зависимост между брат и сестра Пиесата „Гарванът“...
eye 2498 14:19 | 15.01.2013
Хороскоп
венета райкова посрещна новата година под вода
Венета Райкова е известна със странните си приумици, обаче този път задмина самата себе си....
eye 64074
двойка изпробвала за 3 месеца 365 пози от кама сутра
Емили и Крис са използвали 3D апликация на древната книга за любовта. Емили Хайли твърди,...
eye 84386
жени и тачо годеж
Променен, поне на пръв поглед и покаял се, Тачо реши са изненада Жени с романтично поведение и...
eye 49874
 
Намерете ни и във Facebook или Twitter
Позоваването на съдържание от сайта задължително с хиперлинк към оригиналното.