В днешно време младите дами не са особени фенки на кулинарията. Или не обичат да готвят, или не се справят с това начинание.
Но все пак, има и такива, които се впускат в кулинарията и имат желание да готварстват. Но това не пречи да има и грешки.
Един път грешка, втори път грешка... Ако продължите да броите възходящо, проблем все пак има. И той се изразява в това, че не се учите от собствените си грешки, а просто ги повтаряте.
И в крайна сметка те се превръщат в кулинарни навици.
Kulinar.bg ви предоставя полезен списък с най-често срещаните грешки в готвенето, с които всеки с огромно желание да твори в кухнята се е сблъсквал...
1. Не опитвате вкуса на ястието, докато го приготвяте. Това често се отразява на крайния резултат.
2. Захванали сте с някоя рецепта, която обаче се оказва доста дълга. Не я дочитате до последния ред, в резултат на което ястието ви не е съвсем наред на вкус и на вид.
3. Правите десерт, но някоя от необходимите съставки липсва у дома. Решавате да я замените с друга. Е, десертът ви далеч не е това, което сте очаквали да бъде. Трябва да сте много опитни сладкари, за да можете да импровизирате така и да ви се получава.
4. Завирате ястието (на висока температура), когато то трябва да се вари умерено и да къкри тихо, за по-дълго. Какво означава последното ли? Мехурчетата не трябва да се надпреварват да излязат извън съда. 1-2 мехурчета на повърхността на течността, през 1-2 секунди – към това трябва да се стремите, когато ястието изисква "умерена температура".
5. Прегрявате шоколада при неговото разтопяване, вследствие на което той става "гранясал". Най-добре е да го свалите от котлона преди да се е разтопил напълно, и да продължите да го разбърквате, докато стане идеално гладък.
6. Някои рецепти изискват употребата на размекнато масло. Обаче вие бързате, забравяте да извадите маслото предварително от хладилника. Мушкате го в микровълновата и то става прекалено меко. И ето, че сместа за кекса или сладките нещо не е съвсем наред. Имайте предвид, че прекалено размекнатото масло не си взаимодейства достатъчно добре със захарта.
7 . Прегрявате нискомаслените млечни продукти. Гответе ги на не повече от 180 С.
8. Не познавате фурната си. Няма защо да ви казваме защо ястията и десертите не се повлияват положително от този факт...