Американска компания разработи технология, която запазва хляба пресен в продължение на 60 дни, без да мухлясва , информира Би Би Си.
Хлябът се подлага на сложна микровълнова обработка, която убива спорите, които причиняват мухлясването.
От фирмата твърдят, че това значително намалява загубите на хляб.
Технологията, която удължава прясното състояние на хляба, може да се използва и при други продукти, включително при пресните пуйки, и много плодове и зеленчуци.
Хранителните отпадъци са огромен проблем в повечето развити страни. Средното американско семейство изхвърля около 40% от храната. В САЩ загубите от това възлизат на 165 млрд. долара годишно.
Голяма част от хранителните загуби се дължат на хляба. Във Великобритания например почти една трета от закупения хляб се изхвърля, защото става негоден за ядене, сочат данните на Службата за околната среда и храните.
Най-голямата заплаха за хляба е мухълът. Тъй като обикновено е опакован в найлонови пликове, при изпаряване съдържащата се в него вода овлажнява повърхността. Това предоставя отлични условия за развитието на Rhizopus stolonifer, гъбичката, която води до мухъл.
При нормални условия пресният хляб плесенясва за 10 дни.
Но американска компания "Майкрозап" твърди, че нейната технология решава този проблем.
Дон Стъл, изпълнителен директор на фирмата, обяснява, че в лабораторията си са създали огромна микровълнова печка, която прилича на индустриална производсвена линия. Първоначално е била предназначена да унищожава бактериите, причиняващи стафилококови инфекции или салмонела. По-късно изследователите открили, че за 10 секунди тя убива спорите на мухъла.
"Сложихме в устройството филия хляб", разказва Стъл. След това периодично проверявали дали филията е мухлясала. До 60-ия ден тя била наред.
Машината, която екипът създал, използва същата технология като в познатните микровълнови печки, но с някои важни разлики, твърди Стъл.
"Ние въвеждане микровълновите честоти по различен начин", обяснява той.
Уредът на "Майкрозап" предизвиква интерес след хлебопроизовдителите, но те се опасяват че той би могъл да увеличи значително производствените им разходи.