Полезните свойства на чая са известни от незапомнени времена.
Според диетолози различните видове чай трябва да се пият в зависимост от това от какви болести страда човек, твърди The Times of India.
Според учените анасоновият чай подобрява храносмилането, тъй като анасонът помага при диария, гадене и лошо храносмилане.
Ментовият чай е най-добрият избор за човек, който се опитва да установи контрол над храненето си. Той може да бъде консумиран както топъл, така и студен.
А ако се редува със зелен чай, ускорява обменните процеси заради съдържанието на епигалокатехин галат.
Така спомага за отслабването, твърдят специалистите.
Със зеления чай могат да бъдат изгорени до 70 калории на ден и да се повиши концентрацията на антиоксиданти.
Зеленият чай е препоръчително да се пие горещ, при температура от 85 градуса.
Розовият чай - смес на чай и розови листа, има терапевтичен ефект върху хората.
Той извежда токсините от тялото, подобрява състоянието на кожата. Освен това е с богато съдържание на витамините A, B3, C, D и E, предпазващи от инфекции.
Розовият чай , както и зеленият, способства за отслабването.
Най-добър в това отношение обаче е чаят оолонг. Той намалява и холестерина.
Диетолозите уверяват, че две чашки на ден от него са достатъчни.