Понякога имам чувството, че хладилникът вкъщи е като капсула на времето – в неговия хаос безследно изчезват различни продукти, като че ли заровени за бъдещите поколения. А понякога пък намирам кутийки, пакети и бурканчета със странно съдържание, които ме хвърлят в дълбок размисъл не само откъде и кога са попаднали там, но и какво са всъщност.
Но когато човек стои с торбите, пълни с покупки, пред хладилника, вниманието по-скоро е насочено към натикването и намирането на място за всички продукти отколкото към тяхното правилно подреждане. А щом като сме успели да направим място за всичко, то вече сме спокойни, че нещата са наред. Е, да, ама не.
Някои продукти имат нужда от по-ниска температура, други пък от определено ниво на влага, а има и такива, на които мястото изобщо не е в хладилника.
Кое къде?
Основното отделение
Температурата не трябва да е по-висока от 4º С.
Задната част е по-студена от предната, затова в дънот се слагат продукти, изискващи по-ниски температури като месо, риба, мляко.
Внасянето на топли и горещи продукти повишава общата температура в хладилника, затова е желателно да се избягва.
Топлата зона
Вратата е най-топлата част на хладилника, затова там не трябва да се слагат лесно развалящи се продукти като мляко и яйца (нищо, че често поставката за яйца е именно точно на вратата). Яйцата се съхраняват най-добре в опаковката, в която са купени, в основното отделение, далеч от миризливи продукти, тъй като яйчената черупка е пореста и пропуска миризми.
На вратата може да се съхраняват:
- сосове
- кетчуп
- горчица
- сладка и мармалади
- туршии
- минерална вода и безалкохолни напитки
- бяло вино
Специални секции
Някои хладилници са снабдени със специализирани секции, например за месо или сирене. В повечето случаи отделението за месо дърпа въздух от фризерната част и е по-студено от останалата част на хладилника. А чекмеджето за сирене е изолирано, за да предпазва сиренето от изсъхване и поемане/отдаване на миризми.
За любителите на влага
Най-долните отделения в хладилника са предназначени за плодове и зеленчуци. Някои хладилници дори позволяват регулиране на влагата чрез отваряне и затваряне на клапите, които пропускат въздух от останалата част на хладилника. В тези чекмеджета се съхраняват продукти, които имат нужда от по-висока влажност, за да са свежи, като:
- салата
- зеле
- спанак
- моркови
- броколи
- карфиол
- зелени подправки
Обратният случай – от влагата гъбите потъмняват и загниват, затова е препоръчително да се съхраняват в хартиен плик в основното отделение на хладилника.