Месните продукти, които са натъпкани със соя , а месото е само около 100 грама няма да се наричат колбаси. За тях ще трябва да се намери ново име, така че да не се подвеждат потребителите, когато си ги купуват. Предстои да се подготви наредба, която ще определи горна граница за влагането на растителните суровини. Лимитирането на съставките в продуктите от мръвки ще бъде подобно на разделението, което се прави при млечните продукти.
Соята не е опасна за здравето на хората, заяви изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов за "Монитор". "Тя се използва в много страни по света като евтин източник на протеини. Искаме обаче да има лимит и когато нещо има етикет с името "колбас", да е определена горната граница за съдържанието му", каза д-р Войнов. В началото на следващата година ще започне дискусия между държавните експерти и представители на месопреработвателните компании, за да се определи точното количество соя в колбасите.
"На пазара у нас има продукти, които са направени само с 10% месо, а 90% е соя. На родните производители им се налага при поръчка на нискобюджетна марка колбаси за дадена търговска верига да вложат повече соя, за да се вмъкнат в определената цена. През последните десетилетия химията направи сериозни крачки напред, но за съжаление те са в областта на хранителната промишленост", каза проф. Костадин Василев, ръководител катедра ”Технология на месото и рибата” в хранителния университет в Пловдив.
От първи януари българските мандри няма да работят едновременно млечни и имитиращи продукти. Предприятията ще бъдат затваряни за второ нарушение и дори ще останат без удостоверение за регистрация. В момента у нас от 241 млекопреработватели само 71 имат двойно производство, уточниха от хранителната агенция.
10253
7471
20:00 | 25.11.2012
1620
12:12 | 13.03.2013
1970
19:15 | 20.01.2013
2330
16:20 | 09.01.2013
1846
07:18 | 21.12.2012