В търсене на еко електроника

Екслузивно
Петък, 07 Май 2021
Видяна: 1196 пъти | Добавена: 20:32 | 20.11.2012 | Източник: Труд
в търсене на по-зелена електроника

Големите производители на електроника като телефони , компютри, таблети използват все по-малко мръсна енергия и вредни вещества при производството им. Проблемът обаче е, че позеленяването не се отразява на доставчиците им, които продължават да работят с опасни за околната среда вещества.

Това се казва в доклад на световната екоорганизация "Грийнпийс" за екологичните практики на големите производители на електронно оборудване.
"Следващото голямо предизвикателство пред компаниите е намаляването на въглеродния им отпечатък", заяви Каси Харел, анализатор на "Грийнпийс".

Според организацията по-голямата част от емисиите на въглероден диоксид, свързани с електронните устройства, се генерират в производствената верига, където се монтират устройствата. Повече емисии се отделят при производството на някои уреди като таблети и смартфони, отколкото при използването им, след като са купени от потребителите.

"Компаниите трябва да работят със своите доставчици за прилагане на по-ефективни производствени процеси и за захранване на веригите за доставки с енергия от възобновяеми източници, а не от изкопаеми горива. По този начин те вече успешно намалиха токсичните материали в електрониката", добави Харел.

В доклада си "Грийнпийс" класира 16 компании от сектора според това колко са екологични. На първо място е индийската корпорация Wipro ("Уипро"). Първото място от "Грийнпийс" обясняват с това, че компанията е поставила стандарти за устойчивост не само в Индия, но и в целия свят. Примерът на корпорацията е важен не само за останалите производители на електроника, но и за индийската икономика, която е една от най-мръсните в света.

Wipro печели най-много точки заради усилията си да използва зелена енергия и застъпничеството си за зелени енергийни политики в Индия. Компанията води и заради политиката си за събиране на електронните отпадъци за рециклиране и за извеждането от употреба на опасните химикали в продуктите си.

На второ място в класацията на "Грийнпийс" е миналогодишният победител HP ("Хюлет - Пакард"). На трето място е производителят на телефони Nokia ("Нокиа"). Компанията се оказва с едно място напред спрямо позицията си през 2011 г. Тайванският производител на компютри Acer ("Ейсър") прави най-голям скок в подреждането и вече е № 4. Друг производител на компютри Dell падна от трето на пето място.

Миналата седмица потребители на социални мрежи подадоха сигнали в службата за техническа поддръжка на...
eye 1756 14:32 | 15.04.2013
До пет години компютрите ще имат зрение, слух, обоняние, вкус и осезание, т.е. ще се сдобият с човешки...
eye 1285 16:51 | 17.12.2012
Хитовата игра Angry Birds , която се превърна в любимо занимание на малки и големи, скоро ще завладее и...
eye 1051 13:46 | 12.12.2012
Пътуването със самолет може да бъде доста скучно, особено когато става дума за далечни дестинации. Затова...
eye 948 09:29 | 21.11.2012
Цените на мобилните услуги за потребителите се очаква да се понижат с между 15% и 30% след август. От 1...
eye 1056 19:36 | 22.01.2013
Хороскоп
венета райкова посрещна новата година под вода
Венета Райкова е известна със странните си приумици, обаче този път задмина самата себе си....
eye 64656
двойка изпробвала за 3 месеца 365 пози от кама сутра
Емили и Крис са използвали 3D апликация на древната книга за любовта. Емили Хайли твърди,...
eye 85119
жени и тачо годеж
Променен, поне на пръв поглед и покаял се, Тачо реши са изненада Жени с романтично поведение и...
eye 50548
 
Намерете ни и във Facebook или Twitter
Позоваването на съдържание от сайта задължително с хиперлинк към оригиналното.