Как посрещат Края на света днес в Европа?

Екслузивно
Събота, 22 Януари 2022
Видяна: 1544 пъти | Добавена: 07:09 | 21.12.2012 | Източник: Блиц
посрещаме края на света


Многобройни представители на набиращият сила във Великобритания и на Запад като цяло култ на любителите на езическите обреди на друидите ще проведат днес в най-древния от запазените в Европа храмове на Слънцето – английския Стоунхендж, церемония по посрещането на зимното слънцестоене. То ще се случи точно в 11:12 по Гринуич (13:12 българско време).
Именно в този момент слънчевият лъч ще мине между двата каменни стълба на разположения на Солсберийската равнина, на 130 километра западно от Лондон, Стоунхендж. В зависимост от това, каква ще бъде силата на светлината и разпределението й, друидите ще направят прогноза какъв ще бъде светът през 2013 г.

Днешното посрещане на зимното слънцестоене има и още едно важно обстоятелство – активистите на движението “Ню Ейдж” го обявиха и за настъпването на Края на света. Според тях, това трябва да се случи точно в момент, когато в 11:12 часа слънчевият лъч мине между камъните на Стоунхендж.

Даденият извод е направен от тях въз основа на това, че на 21 декември 2012 г . приключва древният календар на маите. Междувременно, британски учени, както и по-голяма част от населението на Острова, не очакват настъпването на Края на света. “Край на света ще има, но той няма да е на 21 декември 2012 г. Това ще се случи след 5 млрд. години, когато Слънцето ни изчерпа своята енергия и изгасне”, отбелязва Би Би Си.

В днешния Край на света и последния ден в историята на човечеството не вярва и в. “Таймс”. “Хората са заплашени от голям брой опасности, но Краят на света не е една от тях”, подчертава изданието. На свой ред практичните британци не обръщат внимание на предупрежденията на екзалтираните персони, готвещи се за свършека и убеждаващи другите в необходимостта “от предприемането на извънредни мерки”.

“По традиция много от върховните друиди ще се намират в този час в свещения кръг на Стоунхендж. Не очакваме никакви катаклизми и всичко говори за това, че апокалипсис няма да има. Слънцето няма да застине в небето и времето няма да спре”, каза за ИТАР-ТАСС представител на друидите.

В човешката история за Края на света хората се готвят на практика постоянно. Според писмени източници, известни са най-малко 160 свършека, за които в различни точки на планетата са се готвили от I век насам. За последен път датата на Края на света бе на 30 юни 2012 г. Тя бе назована от гватемалския проповедник Хосе Луис де Хесум Миранда. Но, както всички може да се убедим, светът на тази дата не свърши.

21 декември 2012 г . бе посочен като последния ден от известния активист на движението “Ню Ейдж” Хосе Аргуелес. През 1978 г. той представи сметки, свързани с календара на маите, и за първи път назова датата. В своите изводи Аргуелес се базира на това, че на тази дата се пада финалният ден 13 и последния бактун на майския календар. Всеки бактун – цикъл – се състои от 144 000 дни. След това, според него, времето трябва да спре и да започне нова епоха в историята на човечеството. От нулата.

Първоначално никой не повярва на предсказанието му, но с течението на времето идеята за Края на света започна да събира все по-голям брой поддръжници. Според данни на агенция Ройтерс, безпокойство във връзка с “края на времето” по календара на маите изпитва всеки десети жител на планетата.

Хората са убивани с особена жестокост, буквално сваляйки кожата от тях Британски археолози откриха...
eye 2864 13:22 | 12.09.2013
Според решение на съда от петък българката Елисавета Попова няма право вече да вижда дъщеря си Меган....
eye 2774 10:19 | 09.09.2013
33-годишен британец от Бъкингамшир умря шест пъти и се върна към живота , съобщава в. "Дейли...
eye 1617 11:00 | 29.08.2013
Тулиса има сериозни неприятности. Една от скандалните футболни половинки във Великобритания -...
eye 1775 15:23 | 09.06.2013
Райна се връща при Коцето , певицата ще се опита да го прелъсти в Лондон . Двамата имат участие във...
eye 3777 19:23 | 09.05.2013
Хороскоп
венета райкова посрещна новата година под вода
Венета Райкова е известна със странните си приумици, обаче този път задмина самата себе си....
eye 65946
двойка изпробвала за 3 месеца 365 пози от кама сутра
Емили и Крис са използвали 3D апликация на древната книга за любовта. Емили Хайли твърди,...
eye 86643
жени и тачо годеж
Променен, поне на пръв поглед и покаял се, Тачо реши са изненада Жени с романтично поведение и...
eye 51604
 
Намерете ни и във Facebook или Twitter
Позоваването на съдържание от сайта задължително с хиперлинк към оригиналното.