Христо Явашев-Кристо ще построи най-голямата скулптура в света

Екслузивно
Петък, 02 Октомври 2020
Видяна: 1667 пъти | Добавена: 15:49 | 30.11.2012 | Източник: Актуално
кристо явашев ще прави най-голямата скулптура в света

Роденият в България американец Кристо ( Христо Явашев ) има намерението да построи най-голямата скулптура в света , извисяваща се на 150 метра. Името на Явашев стана световноизвестно, след опаковането на Райхстага в Берлин. Този път проектът му е мега колосален и предварителните изчисления за стойността му посочват сумата от $340 млн.

Макар проектът да е определян като пирамида от повечето медии, Кристо изтъква, че името („Мастаба”) и геометричната форма са вдъхновени от древно кално легло в Месопотамия, на което са почивали пустинните пътници.

Плосковърхата пирамида (която по-точно може да бъде определена с модерното „инсталация”) ще е с височина 150 метра, което означава, че ще е по-висока от базиликата „Свети Петър” в Рим и от Великата пирамида в Гиза. По този начин Кристо, както съобщава guardian.co.uk, иска да свърже името на Абу Даби с пирамидите в Египет и пирамидата „Кааба” в Мека.

Вместо тухли и други строителни материали, творческият подход на Кристо предвижда неговата „Мастаба” да бъде изградена от 410 000 цветни нефтени варела. Тя трябва да се издигне в пустинята Ал Гарбия, на 160 км от град Абу Даби. Той отрича, че варелите са символ на петролните залежи на Абу Даби. Този начин на изразяване той е използвал още през 60-те години на миналия век, когато прави инсталацията „Желязна завеса”, с която прегража улица в Париж с варели.

Пред Observer Кристо споделя, че вече е одобрена строителната площадка, която ще се разположи край оазиса „Лива”. В този регион се намират едни от най-високите дюни в света. Варелите ще бъдат оцветени в жълто и червено, като цветовете на пясъка в околността, и по този начин творението на Кристо ще пресъздаде визуалния ефект на „Ислямската мозайка”, споделя артистът. „Когато изгрее слънцето, вертикалната стена ще се оцвети в златист цвят.”

Този проект Кристо „вижда” в съзнанието си преди 30 години. Иранско-Иракската война отлага идеята му във времето. Тя обаче отново излиза на дневен ред, когато Абу Даби обявява намерението си да се превърне в културен оазис в Близкия изток.

По проекта Кристо работи съвместно с шейх Хамдан бин Зайед ал-Нахиан, представител на престолонаследника, негов по-голям брат. След като успял да убеди кралското семейство – „сега те са много развълнувани да реализират проекта”, хвали се Кристо.

Кристо Явашев твърди, че финансирането ще е „независимо”, като ще продава свои творби за „до $10 млн.” и от „други инвеститори”. Не се уточнява кои.

В книга, озаглавена „Мастаба, проект за Абу Даби”, публикувана този месец, Кристо дава ясно да се разбере, че никоя от идеите му не е била родена от икономически или политически събития.

 

Хороскоп
венета райкова посрещна новата година под вода
Венета Райкова е известна със странните си приумици, обаче този път задмина самата себе си....
eye 64074
двойка изпробвала за 3 месеца 365 пози от кама сутра
Емили и Крис са използвали 3D апликация на древната книга за любовта. Емили Хайли твърди,...
eye 84388
жени и тачо годеж
Променен, поне на пръв поглед и покаял се, Тачо реши са изненада Жени с романтично поведение и...
eye 49874
 
Намерете ни и във Facebook или Twitter
Позоваването на съдържание от сайта задължително с хиперлинк към оригиналното.