Топлофикация-София поиска от топлинните счетоводители проверка на сметките за декември

Екслузивно
Събота, 06 Юни 2020
Видяна: 920 пъти | Добавена: 14:17 | 15.01.2013 | Източник: Дневник

Всички декемврийски сметки за парно с ръст над 21% спрямо декември 2011 г. да бъдат проверени, поиска днес " Топлофикация София " от топлинните счетоводители, съобщиха от столичното дружество. По този начин ще бъде потърсено обяснение защо увеличението в тези случаи и в отделни сгради е над средното за абонатите на компанията. Подобна проверка беше извършена и миналата година, припомнят от там.

Междувременно вестник "24 часа" съобщи, че снощи столичният кмет Йорданка Фандъкова е поискала проверка на сметките за парно. Причина за това е фактът, че "Топлофикация София" разпространи информация, че сметките за декември, който бил много студен ще са с най-много 21 на сто по-високи от декемврийските година по-рано, а на практика се оказало, че при много абонати повишението е по-голямо.

Провераката, поискана от столичната топлофикация, ще бъде направена на базата на Общите условия към договорите между "Топлофикация София" ЕАД и фирмите, които отговорят за дяловото разпределение на топлинната енергия между потребителите в сграда-етажна собственост.

Резултатите от проверката ще бъдат готови до края на месеца.

Едновременно с това столичната Топлофикация, която от 2011 г. също работи активно като топлинен счетоводител, вече е започнала проверката за обслужваните от нея 350 сгради.

Според данните на изчислителния център на топлофикацията сметките за парно през декември 2012 г. са средно с 21% по-високи спрямо декември 2011 г., припомнят от пресцентъра на дружеството. Основната причина за това били отчетените ниски температури през последния месец на 2012 г., с 12% по-високата цена на топлинната енергия, както и повишената консумация заради многото почивни дни.

Потребената топлинна енергия за последния месец на миналата година е 544 174 МВтч или с 8% повече спрямо същия период на 2011 г. Показанията на НИМХ към БАН сочат, че средномесечната температура за периода е била -0,8 °C, което прави месеца най-студения декември за последните 10 години.

Данните на изчислителния център на "Топлофикация София" показват още, че близо 63% от абонатите на компанията ще получат сметки до 150 лв. за декември 2012 г.

"Нашият ангажимент към клиентите ни винаги е бил да следим за коректността на сметките, изготвени от фирмите за дялово разпределение. Всеки сигнал със съмнение за неточност в сметката, който получаваме от клиент, проверяваме обстойно заедно със съответния топлинен счетоводител. Едновременно с това разглеждаме консумацията на топлинна енергия в цялата сграда, за да сме сигурни, че няма изкривяване при разпределението. Ето защо не можем да стоим безучастни, когато някои от абонатите ни сигнализират, че са получили сметките си за декември с необяснимо завишение над средното. Затова в интерес на клиентите използваме правото си да поискаме от топлинните счетоводители този допълнителен анализ. За нас е важно всички страни да са наясно на какво се дължи увеличението на сметките и съответно да бъдат предприети конкретни стъпки.", обяснява Боян Паунов, началник отдел "Дялово разпределение" в Топлофикация София.

Според експерти на компанията в случаите със значително по-високите от очакваното сметки става дума за повече потребена топлинна енергия от предвиденото – заради почивните дни и заради по-студеното време.

Също така отново може да става дума за кражба на топлинна енергия в сградите или пък за некоректни промени на прогнозния дял, на базата на който се формират индивидуалните сметки на потребителите.
От дружеството припомнят, че често клиенти заявяват пред топлинните счетоводители, че няма да ползват отопление, а всъщност консумират нормално. Така при месечните сметки тяхната консумация се разпределя и заплаща от съседите им, които един вид ги кредитират. Впоследствие, при годишното изравняване на сметките, "отказалите се" имат да доплащат значителни суми по изравнителната си сметка и тогава имат възражения, че са принудени да отделят големи средства в средата на летния сезон.

От компанията припомнят, че намаляването на прогнозния дял на абонатите може да стане само, ако молбата на абоната е подписана от домоуправителя и поне от още един съсед. Какъв е делът на отделните имоти от общото потребление на сградата в момента всеки живеещ там може да види от справката, която пристига всеки месец при домоуправителя.

От "Топлофикация София" посочват, че не са длъжни, но всеки месец изпраща до близо 14 000 домоуправители в София информацията, която постъпва в компанията от топлинните счетоводители за разпределението на отчетената от общия топломер енергия по апартаменти. Така се гарантирала пълна прозрачност и хората могат да видят кой каква тежест поема в рамките на отоплителния сезон и дали в техния блок има изкривявания в консумацията на топлинна енергия.

С 3,83% ще падне цената на топлинната енергия от " Топлофикация София ". Държавната комисия...
eye 977 13:37 | 20.03.2013
Още преди да започнат протестите беше поискана проверка на сметките за парно . Това каза пред БНТ...
eye 2010 10:34 | 04.03.2013
Премахването на лихвите върху прогнозните сметки за парно ще обсъжда днес Столичният общински...
eye 1072 08:46 | 28.02.2013
Премахването на лихвите върху прогнозните сметки за парно ще бъде обсъждано на Столичния общински...
eye 2027 13:03 | 26.02.2013
Половината от декемврийските сметки за парно в столицата са по-високи от очакваното. Това показват...
eye 847 15:57 | 23.01.2013
Хороскоп
венета райкова посрещна новата година под вода
Венета Райкова е известна със странните си приумици, обаче този път задмина самата себе си....
eye 63771
двойка изпробвала за 3 месеца 365 пози от кама сутра
Емили и Крис са използвали 3D апликация на древната книга за любовта. Емили Хайли твърди,...
eye 83989
жени и тачо годеж
Променен, поне на пръв поглед и покаял се, Тачо реши са изненада Жени с романтично поведение и...
eye 49545
 
Намерете ни и във Facebook или Twitter
Позоваването на съдържание от сайта задължително с хиперлинк към оригиналното.