Родителите ще решавата кака да учат 4-годишните!

Екслузивно
Събота, 18 Януари 2020
Видяна: 773 пъти | Добавена: 14:40 | 17.01.2013 | Източник: Днес
4-годишните остават и у дома, родителите ще ги учат, както решат |

На извънредно заседание образователната комисия в парламента разреши самостоятелната форма на обучение за 4-годишните , организирана от родителя и съобразена с държавните образователни стандарти. С това решение на практика се разрешава обучението у дома и в родителските кооперативи.

Промяната дойде след редица протести на родители, които се обявиха категорично против въвеждането на задължителна предучилищна за 4-годишните.

На извънредното заседание на комисия присъстваха и министърът на образованието Сергей Игнатов и неговата заместничка Милена Дамянова.

На него депутатите от ГЕРБ предложиха варианта 4-годишните деца задължително да посещават детска градина в следните форми – целодневна, полудневна форма на образование, както и самостоятелна организация по избор на родителя. 

Въпреки че според управляващите става дума само за 0,9% от родителите, които не желаят да пускат 4-годишните си деца на задължителна предучилищна подготовка, компромисното решение беше прието.

То беше гласувано само от депутатите на ГЕРБ, останалите членове на образователната комисия гласуваха с „въздържал се”.

Зам.-министърът на образованието Милена Дамянова обясни, че решението се предлага заради протестите на родителите. Тя уточни, че родителите, които изберат самостоятелната форма на обучение, няма да получават финансиране от държавата. Родителските кооперативи могат да получат финансиране, ако следват процедурата за частна детска градина.

Попитана какво става с децата, които остават вкъщи, Дамянова допълни:  „Самостоятелната форма, която се прие от комисията, дава възможност именно на тези 0,9 % от родителите да заявят това в най-близката детска градина или в общината. След което няма да подлежат на глоби.”

Родителите обаче поемали отговорност за обучението на децата и за покриването на държавните стандарти. Как ще става това обаче все още не е ясно.

Според опозицията това по никакъв начин не отговаря на исканията на родителите.

Валентина Богданова от БСП обясниха, че по темата предучилищна подготовка мнозинството флиртува с едни тези, които не може да гарантира. Колегата й Георги Терзийски дори нарече промените козметични и „надут балон -  вмирисан газ”.

В крайна сметка обаче предложението беше прието, независимо че не остана време депутати от опозицията да се изкажат и поискаха отлагане на гласуването.

Предстои в следващите дни този текст да бъде приет окончателно от депутатите в пленарната зала. Числото на чакащите три и четиригодишните за градини е над 4200 само за София.

Междувременно родители и учители от детски градини влязоха в спор в кулоарите на парламента трябва ли задължително обучение за четиригодишните деца.

„Какъв е проблемът, че държавата ще осигури на четиригодишните задължителното място, както и закуска, учебни помагала, обучение от специалисти, попита  Ксения Семизорова, директор на 7 ОДЗ в София. „Къде по света за 60 лева на месец детето се гледа от 7 до 19 часа, като получава квалифицирано обучение чрез игри“, допълни директорката.

Тя заподозря, че за "цялата тази истерия и манипулация стои някой, за да не може законът да бъде
приет". 

Заместник-председателят на Национален съюз "Единство" Гергана Николова коментира обаче, че не могат да бъдат задължавани родителите  да дават децата си в детска градина, а това трябва да е техен избор.

България е на четвърто място в света по процент на бедни деца, показва доклад на Детския фонд на ООН,...
eye 896 13:05 | 05.01.2013
Деца на шейна се забиха в движещ се лек автомобил в Перник, едното то тях е пострадало. Инцидентът е...
eye 939 19:48 | 12.12.2012
Децата, които ходят на училище пеша или с колело подобряват паметта и концентрацията си в клас и...
eye 1025 19:41 | 29.11.2012
Връзката между поколенията, самотата при възрастните хора , затрудненият достъп до ралични места,...
eye 837 14:16 | 26.11.2012
А ктьорът Крисчън Слейтър се ожени . Крисчън   и дългогодишната му приятелката  - Британи...
eye 1193 16:51 | 04.12.2013
Хороскоп
венета райкова посрещна новата година под вода
Венета Райкова е известна със странните си приумици, обаче този път задмина самата себе си....
eye 61888
двойка изпробвала за 3 месеца 365 пози от кама сутра
Емили и Крис са използвали 3D апликация на древната книга за любовта. Емили Хайли твърди,...
eye 82075
жени и тачо годеж
Променен, поне на пръв поглед и покаял се, Тачо реши са изненада Жени с романтично поведение и...
eye 47631
 
Намерете ни и във Facebook или Twitter
Позоваването на съдържание от сайта задължително с хиперлинк към оригиналното.