Разединение за новите договорки с Газпром

Екслузивно
Сряда, 01 Април 2020
Видяна: 797 пъти | Добавена: 19:42 | 15.11.2012 | Източник: Днес
политиците разединени за новите договорки с

Няма да има намаление на цената на газа спрямо 31 декември 2012 година, коментира депутатът от „Коалиция за България“ Петър Димитров, цитиран от пресцентъра на БСП. За него единственото понижение, което ще получим са договорените вече 11% понижение, а останалите проценти идват от намалението на нефтените деривати.

"Виждате, че на бензиностанциите почти непрекъснато върви намаляване на цените на дизела и бензина. Те просто са събрали двете цифри и днес обявяват, че от 1-ви януари цената на газа ще падне с 20%", обясни още той.

Реално никой от участниците в пресконференцията (премиерът Бойко Борисов, шефът на „Газпром“ Алексей Милер и икономическият министър Делян Добрев, бел. ред.) не е посочил с колко намалява цената, отбеляза Димитров.

Бившият министър на икономиката от кабинета „Станишев“ посочва още, че след изграждането на „Южен поток“ България ще загуби трасето през Украйна и вместо това ще получи безалтернативно трасе по дъното на Черно море.

Потвърдено е и подозрението, че България няма да получи такси от транзит на газ в продължение на 15 години, смята Димитров. Доходът от съвместното предприятие ще отиде за покриване на инвестицията и на кредита, предоставен ни от руския газов гигант „Газпром“.

Пред БНР Румен Овчаров също изрази съмнение как точно е изчислено намалението на цената на природния газ.

„Има и още една фраза, която изпусна министър-председателя, която стана част от изказването и на Милер, а тя беше, че цената на газа за България ще стане по-висока от тази за Германия. Помолих колегите да потърсят някакъв период от време, когато цената на природния газ за България е била по-висока от тази за Германия и до момента не сме намерили такъв период от време“, обясни той.

За него тази ситуация означава, че намалението реално ще бъде увеличение.

Овчаров коментира още, че липсата на посредници в новия договор с „Газпром“ не е новина, а нещо, договорено отпреди.

Лидерът на "България на гражданите" Меглена Кунева акцентира върху неяснотите около цената на газопровода "Южен поток". По думите на икономическия министър изграждането на тръбата ще струва малко над 3,3 млрд. евро.  Кунева обаче коментира, че не е ясно откъде идва тази сума. Притеснителен е фактът и е, че България няма да получава 15 години такси от транзита на газ през нашата страна.

“България водеше преговорите с Русия на държавно ниво, а руската на търговско. За това говори отсъствието на руския президент Путин и отказът му да дойде в София”, допълни още Кунева.

“Първо казаха, че по-късно ще подписват договор за доставка на газ, а по време на днешната пресконференция стана ясно, че договорът е бил подписан, като цената е по-изгодна, но малко по-висока от тази на Германия, защо сме били от “категория страни”, които се ползват с някакви условия. Кои са тези страни?”, попита Меглена Кунева и припомни, че от “Движение България на гражданите” многократно са настоявали за прозрачност в преговорите и по двата договора.

За Кунева не е ясно още и дали друг доставчик освен "Газпром" ще има достъп до тръбата, както и какво ще стане, ако преди да изтекат шестте години, когато можем да договорим по-малко количество газ, в България вече има собствен добив, достатъчен, че да покрие нуждите ни.

" От това, което наблюдавам в страната, стигам до извода, че БСП, ДПС и "Атака" умишлено...
eye 1203 12:00 | 20.06.2013
Завеждам дело срещу Станишев за клевета заради твърденията му, че съм имал криминално минало . ГЕРБ...
eye 1605 18:36 | 18.06.2013
  „Днес завеждам много дела. Чакам адвоката, г-н Марковски , да го упълномощя за всички...
eye 1527 10:45 | 07.06.2013
Бойко Борисов се извини на посланиците от Европейския съюз, САЩ и Турция за това, че при тържественото...
eye 1433 12:28 | 27.05.2013
Настаниха в психиатрично заведение мъж от благоевградското село Българчево . 54-годишният Камен...
eye 1396 17:50 | 25.04.2013
Хороскоп
венета райкова посрещна новата година под вода
Венета Райкова е известна със странните си приумици, обаче този път задмина самата себе си....
eye 62827
двойка изпробвала за 3 месеца 365 пози от кама сутра
Емили и Крис са използвали 3D апликация на древната книга за любовта. Емили Хайли твърди,...
eye 82988
жени и тачо годеж
Променен, поне на пръв поглед и покаял се, Тачо реши са изненада Жени с романтично поведение и...
eye 48579
 
Намерете ни и във Facebook или Twitter
Позоваването на съдържание от сайта задължително с хиперлинк към оригиналното.