Пускат филм за Калоянчев

Екслузивно
Неделя, 12 Юли 2020
Видяна: 1010 пъти | Добавена: 17:30 | 08.01.2013 | Източник: novinite.bg
пускат филм за калата

Най-после ще гледаме филм за Георги Калоянчев . Олег Ковачев, Петя Тетевенска и Явор Калоянчев от дълго време насам са подготвяли лентата за рождения ден на големия актьор на 13 януари. Сега обаче тя ще се излъчи в негова памет и затова се казва "Незавършен разговор". Олег поне от осем години се опитва да снима документалистика за титана на иронията и драмата. Проектът му два пъти не успява да "пробие" на сесиите. Колегите му от комисията, в която някога участва и самият Олег, кършат пръсти и се усмихват притеснително. През 2009-а дори призовават "под черта" държавата изцяло да финансира подобна акция за Калата. През лятото на 2011-а Олег най-после навива Явор, по-малкия син на Калата, да започнат приказките, спомените и снимките - в двора на семейната вила.

"За първи път общувах отблизо с Калоянчев в "Най-дългата нощ" през 1966-а. Камерите се въртяха, когато дойдоха да му съобщят, че е станал "народен артист". Само се усмихна и каза: "Е, доживяхме!". Тогава званията се съобщаваха по националното радио на 24 май по обед. Но аз и без това бях наясно кой е Калоянчев. Пред него се мълчеше и се
ставаше на крака - също както пред Апостол Карамитев и Невена Коканова", разказва Олег. По това време той вече е на "ти" със седмото изкуство, макар и на 11. Очаква премиерата на "Рицар без броня", а Въло Радев направо го взима без кастинг в "Най-дългата нощ". И съвсем брутално го изрусява за новата му роля. Олег и досега се шегува, че ако славата го беше споходила толкова рано някъде из Америка, щеше да се отдаде на пороци и наркотици като повечето от тамошните вундеркинди в киното. Но социализмът го спасява от наклонената плоскост. А пък Калоянчев го хвали, че умее дори да импровизира ситуации и реплики, които остават после във филма. По-късно се засичат в зала "Универсиада" на естрадните халтури "Къдрави антени" - малкият участва в скечовете с Калата, Парцалев и Лео Конфорти.

Олег, Петя Тетевенска и Явор започват да обработват материала буквално в деня, в който Калата напуска този свят. Въпреки стреса и мъката бързо пренастройват част от камертона. Петя изважда интервюто си за 85-я рожден ден на Калоянчев. "Тогава отидох у тях - прегръщахме се и плакахме. Той се обясни в любов на своята публика. И тъй като сега искахме за него да говори малко познат човек, поканихме отец Никанор от манастир в Брезнишко. Той е невероятно интересен човек. Дълго време е следвал Калата по петите - истински горещ фен. Неслучайно го нарича "патриарх на българския театър". Според
него той бил като Иван Вазов - както хората се събирали под балкона на народния поет, за да страдат заедно за националната трагедия покрай Ньойския договор, така театралите се жалвали на Калата", коментира Петя.

Васил Попов, един от легегендарните ни комици, направил опит за самоубийство, признава самият той в...
eye 3701 13:24 | 22.01.2013
Обичаният от всички Тодор Колев спечели поредното състезание със смъртта. В дните около Коледа преживял...
eye 14947 12:40 | 05.01.2013
Големият български актьор Георги Калоянчев , който си отиде от този свят на 18 декември 2012 г., ще бъде...
eye 1616 09:05 | 28.12.2012
Прощаваме се с големия български актьор Г еорги Калоянчев . Поклонението ще бъде в 12 часа във фоайето на...
eye 1337 07:26 | 21.12.2012
Хороскоп
венета райкова посрещна новата година под вода
Венета Райкова е известна със странните си приумици, обаче този път задмина самата себе си....
eye 63870
двойка изпробвала за 3 месеца 365 пози от кама сутра
Емили и Крис са използвали 3D апликация на древната книга за любовта. Емили Хайли твърди,...
eye 84074
жени и тачо годеж
Променен, поне на пръв поглед и покаял се, Тачо реши са изненада Жени с романтично поведение и...
eye 49665
 
Намерете ни и във Facebook или Twitter
Позоваването на съдържание от сайта задължително с хиперлинк към оригиналното.