Пророчествата на Нострадамус: Голямо зло ще дойде от Дунав

Екслузивно
Четвъртък, 21 Февруари 2019
Видяна: 43739 пъти | Добавена: 13:52 | 29.11.2012 | Източник: Блиц
eмил джасим: нострадамус е предрекъл, че голямо зло ще дойде от дунав

Емил Джасим е завършил Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ“ и история в Софийски университет. След като се дипломира, се завръща в НГДЕК, за да преподава История на християнската култура. И в момента Емил е учител по история. Професията съчетава с отговорностите на програмен директор на Център за образователни инициативи.

Тази събота той ще е гост на единственото научнопопулярно предаване в българския ефир - "Големите загадки" по bTV. Епизодът с водещ Башар Рахал ще нищи мистериите около пророчествата от древността до наши дни и феномените Ванга и Вера Кочовска. Емил ще разкрие малко познати факти за пророчества още от Стария завет, тайните на Нострадамус и Делфийския оракул.

Дни преди да се излъчи епизодът тази събота от 18 часа по bTV, Джасим надигна завесата за тези мистериозни тайни единствено пред вестник "ШОУ".

- Емиле, какви феномени са Ванга и Вера Кочовска?
- Като историк мога да говоря повече за разликата между пророк и провидец, отколкото за тях. Т. нар. пророк е този, който говори с думите на Бога, един вид ретранслатор; докато провидеца (или ясновидеца както още го наричат) е този, който може да вижда в бъдещето, който може да предсказва дадени събития. А понякога двете неща се смесват, какъвто е случаят с пророците Данаил и Йезекил.

- Как се съвместява религията и ясновидството? Православната църква категорично отрече двете ясновидки и дори ги заклейми.
- Авраамическите религии (християнство, ислям и юдеизма) категорично не приемат наличието на подобни хора и дейности. Исус Христос е признат като пръв екзорсист – той пръв гони зли духове отнякъде и съответно свещениците наследяват тази негова дарба. Но ясновидството е абсолютно неприемливо и за трите големи религии. В една от последните сури на Корана например се казва: “Да ни пази Господ от духащите по възлите”, т.е. от магьосниците. Във всички случаи провиждащите хора са възприемани като магьосници, освен ако изрично не е упоменато, че те говорят от името на Бога. Приема се, че подобен тип хора може и да имат някакви сили, но те в никакъв случай

не са добри

- По какво се разбира дали някой говори от името на Бога?
- Обикновено тези, които действително го правят, вършат и чудеса. Всяка една от Авраамическите религии ни казва, че винаги и задължително тези хора вършат чудеса. В Исляма броят на пророците е 124 000, но големите пророци са 7. Традицията е приела, че по време на историческото развитие Бог е проговарял през 124 000 усти. Огромен е броят на пророците и в юдаизма, и в християнството. Те слагат акценти само върху най-важните, но са отбелязали в писмената традиция всички. Ако пророкът ретранслира Божията воля, тогава всичко е добре. Разбира се, и тогава ще има много хора, които няма да повярват, защото никой не е пророк в собствената си страна.

- Има много свидетелства за различни пророчества и при езичниците?
- Много добър пример, особено ако говорим за близък до нас регион, е пророчицата Пития в Делфи, оракулът на Аполон. Но там имат съвсем друго отношение към предсказанията. Пития не е един конкретен човек, а все едно е името на нейната длъжност. Това е жена в Делфи, която отговаря на въпросите на тези, които са дошли да се допитат – от пратеници на цели градове-държави, до допитвания от обикновени хора. Пития никога не дава еднозначен отговор, обикновено има поне две значения и много хора са го тълкували грешно.

- В по-новата история на човечеството май най-близък пример до това пророкуване е Нострадамус...
- Неговите пророчества вълнуват хората, но те не само не са еднозначни, а и много често са прочитани грешно. Той е написал: “От недрата на Европа ще дойде голямо зло, ще дойде от Хистер”. Много хора веднага го свързват с Втората световна война и смятат, че става дума за Хитлер. Всъщност тълкувателите пропускат простичкия факт, че

Хистер е средновековното име на Дунав!

- Има ли безспорни доказателства за феномени, които могат да виждат бъдещето?
- Безспорни – по-скоро не. Много хора могат да предсказват някакви неща, които се случват с дадено общество, на базата на някакъв опит или статистики. Други могат да предвиждат дадено развитие, а в съвременния свят е много лесно да се прави това. В такъв смисъл едва ли някой би могъл да е категоричен, че предвиждането на нещо се дължи на свръхестествени способности или на добра аналитична мисъл.

Най-после държавата прехвърли вещите в къщата на пророчицата  Ванга в местността Рупите на...
eye 4475 17:04 | 26.03.2013
Баба Ванга , Българската пророчица и ясновидка; Предсказания които предстои да се сбъднат...
eye 90911 11:35 | 15.12.2012
Предсказания на Нoстрадамус за този милениум (хилядолетие) са свързани с появата на Месиянска личност....
eye 14106 12:08 | 14.12.2012
Пророчествата на Баба Ванга достигнаха до САЩ Там нейната дарба получи признание, след като...
eye 9588 16:54 | 19.01.2013
Хороскоп
венета райкова посрещна новата година под вода
Венета Райкова е известна със странните си приумици, обаче този път задмина самата себе си....
eye 57654
двойка изпробвала за 3 месеца 365 пози от кама сутра
Емили и Крис са използвали 3D апликация на древната книга за любовта. Емили Хайли твърди,...
eye 77834
захари бахаров се поболя заради постановка
Захари Бахаров се боля заради постановка, която игра на студа в дъжда. Актьорът вече втори ден...
eye 48741
 
Намерете ни и във Facebook или Twitter
Позоваването на съдържание от сайта задължително с хиперлинк към оригиналното.