Парното трябва да поевтинее поне със 7%

Екслузивно
Събота, 11 Юли 2020
Видяна: 1006 пъти | Добавена: 09:58 | 16.11.2012 | Източник: 24 Часа
шефът на газпром

Цената на газа ще падне с минимум 5 - 7% за крайния потребител след постигнатите споразумения с „Газпром", прогнозира пред bTV изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов, без да се ангажира с точна оценка.

„Цената на газа ще падне за всеки един от нашите потребители," заяви Гогов, но отбеляза, че му е трудно в момента да направи „кумулативните сметки", които включват договорените до момента отстъпки.

Най-силен ще бъде ефектът за индустриалните предприятия, които са основен потребител на природен газ в България. Изпълнителният директор на „Булгаргаз" очаква обаче и парното да поевтинее, въпреки че отново не знае с колко. "При 10-процентно намаление в цената на газа би трябвало „топлото" да поевтинее със 7%, „чисто хипотетично", каза все пак Димитър Гогов.

Крайният потребител на газ трябва да получи цялата калкулирана отстъпка за „Булгаргаз", заяви той и обясни, че формулата за изчисление е базирана на котировките на мазута и газьола.

Постиженията, с които се похвалиха управляващите след тежките преговори с „Газпром" всъщност няма да донесат нищо на България, смятат от опозицията. Премиерът Борисов не договорил какво ще получаваме от транзита на газ през територията на страната, стана ясно от разговор с Прошко Прошков от „България на гражданите" и депутата от "Коалиция за България" Петър Димитров.

По думите на Прошков не знаем за колко години какви количества ще минат през тръбата на „Южен поток". „Управляващите да кажат какво ще получи България за целия период," добави Димитров. Според бившия енергиен министър ще загубим 150 млн. за транзитни такси от отказа от маршрута през Украйна.

Прошков твърди, че въпреки отстъпките, цената на природния газ на границата на България продължавала да бъде най-високата в Централна и Източна Европа. Разликата компенсирала „Булгаргаз", която трупала загуби.

"Булгаргаз" купува по-скъпо, ДКЕВР намалява цената и „Булгаргаз" продава по-евтино," обясни Димитров. Оттам идвали загубите на компанията.

Според Прошков намалението на цената, договорено от правителството, не е успех за министър-председателя, защото не е ясно какво ще получаваме за транзита.

Прошко Прошков отбеляза, че ценообразуването ще продължи да е обвързано с петролните деривати, а „справедливият начин на изчисление" бил чрез свободния газов пазар.

„Нашата формула остана обвързана с петрола," съгласи се Петър Димитров. „Дори цената на газа да продължи да пада, ако петролът поскъпва - цената за България ще продължи да се увеличава."

Ще се сработя с новата власт, защото съм диалогичен човек и се надявам правителството да не обърне гръб...
eye 1045 11:19 | 07.06.2013
Половината от декемврийските сметки за парно в столицата са по-високи от очакваното. Това показват...
eye 863 15:57 | 23.01.2013
Всички декемврийски сметки за парно с ръст над 21% спрямо декември 2011 г. да бъдат проверени, поиска...
eye 936 14:17 | 15.01.2013
Подменените тръби на парното също гарантират по-малък разход и загуба на енергия при преноса й Снимка:...
eye 877 19:06 | 13.12.2012
“Няма как парното да поевтинее с 10% при 9% намаление на газа”, коментира очакванията на...
eye 783 12:03 | 09.12.2012
Хороскоп
венета райкова посрещна новата година под вода
Венета Райкова е известна със странните си приумици, обаче този път задмина самата себе си....
eye 63870
двойка изпробвала за 3 месеца 365 пози от кама сутра
Емили и Крис са използвали 3D апликация на древната книга за любовта. Емили Хайли твърди,...
eye 84074
жени и тачо годеж
Променен, поне на пръв поглед и покаял се, Тачо реши са изненада Жени с романтично поведение и...
eye 49665
 
Намерете ни и във Facebook или Twitter
Позоваването на съдържание от сайта задължително с хиперлинк към оригиналното.