Одисей е може да е откривателят на Америка

Екслузивно
Понеделник, 01 Юни 2020
Видяна: 1210 пъти | Добавена: 12:34 | 25.11.2012 | Източник: Actualno
одисей е открил америка

По време на скитанията си след Троянската война царят на остров Итака Одисей е достигнал до Америка, смята гръцкият учен Зигфрид Петридис, автор на редица книги по история на Древна Гърция. По-рано и американски учени излязоха с подобна версия, пише сайтът Greekreporter.com, цитиран от РИА Новости и БЛИЦ.

Още през 1964 г. историкът от Чикаго Хенриета Мерц писа, че преди боговете да му разрешат да се върне на Итака при вярната му Пенелопа, Одисей е пътешествал не само из Средиземно море. Въз основа на своите изследвания Мерц предполага, че Одисей е достигнал бреговете на Северна Америка с помощта на морските течения.

Мерц е проучила скоростта на теченията в съпоставка с времето, което е било нужно на Одисей за плаване от едно място до друго, изследвала е оригиналните текстове на Омир. Тя твърди, че е определила къде се е намирал Одисей, когато е посещавал неизвестни по онова време части на света. Там в последно време са били направени археологически открития, свързани с времето на древногръцкия герой.

Мерц е съставила подробна карта на всички странствания на Одисей за 20-те години след падането на Троя до връщането му у дома. На картата са обозначени островът на сирените, мястото на американското крайбрежие, където са били Сцила и Харибда, пътят на хитрия цар до Итака, за което му е помогнало течението Гълфстрийм.

Изследванията са продължени от гръцкия историк Зигфрид Петридис, като самият той е опитен моряк – плава от десетилетия с яхти. Според него историята на морските плавания на гърците са започнали най-малко през 7250 години преди новата ера, доказателства за което са археологически открития в Арголида /на полуостров Пелопонес/.

„Уникалността на географското местоположение на гърците в сравнително малкото Егейско море с неговите стотици острови е позволило на праисторическите гърци много рано да открият технологията на мореплаването. С годините, с натрупването на опит в морските пътешествия, моряците от Егейско море са станали по-смели и са започнали да плават в Черно море, на юг към Египет и Финикия, на запад към Италия и на Пиренейския полуостров. Те открили, че морето, в което са плавали, е заобиколено отвсякъде със земя и има само един изход. Те без колебание напуснали родните води и пътешествали за скъпоценни метали и на север, и на запад“, пише авторът.

В гръцката литература има много позовавания на географските и астрономическите познания на древните гърци, които свободно са се ориентирали по звездите. В изследването си Петридис излага географски знания на гърците – за Етиопия, Египет, Италия, Сардиния, Корсика, Елба, Капри, Британия и Ирландия. Всичко това лесно може да се открие в епоса на Омир, отбелязва историкът.

Петридис, който се позовава на многогодишния си морски опит и резултатите от своите изследвания, коригира някои от изводите на Мерц. За разлика от нея той смята, че древногръцките моряци случайно са достигнало до бреговете на Америка. Техните бързи кораби лесно са се придвижвали в Атлантика, Древните гърци са използвали отлично не само платната, но и теченията и това им е позволявало да преодоляват големи разстояния, е убеден ученият.

Read more: http://curious.actualno.com/Ucheni-Odisej-e-otkril-Amerika-news_407988.html#ixzz2DEHLTNWD

Кичка Бодурова се разрида в Къщата на " Музикална академия " над песента на Емил...
eye 1367 10:18 | 25.10.2013
Уникална романтична история видяха зрителите на “ Х Фактор ”. Една от участничките получи...
eye 2334 18:00 | 30.09.2013
Фолк певицата Деси Слава е в шок. Бившият й мъж Михаил я съди в Америка за родителски права над сина им...
eye 6213 14:24 | 09.07.2013
Американец от индийски произход съди президента на Американското общество на естетичните хирурзи д-р...
eye 797 15:59 | 10.06.2013
33-годишна американка, подготвяща се полумаратон, роди без да разбере, че е бременна. Триш Стейн не...
eye 1226 12:11 | 07.06.2013
Хороскоп
венета райкова посрещна новата година под вода
Венета Райкова е известна със странните си приумици, обаче този път задмина самата себе си....
eye 63752
двойка изпробвала за 3 месеца 365 пози от кама сутра
Емили и Крис са използвали 3D апликация на древната книга за любовта. Емили Хайли твърди,...
eye 83969
жени и тачо годеж
Променен, поне на пръв поглед и покаял се, Тачо реши са изненада Жени с романтично поведение и...
eye 49533
 
Намерете ни и във Facebook или Twitter
Позоваването на съдържание от сайта задължително с хиперлинк към оригиналното.