Необичайните девет изложби в София

Екслузивно
Събота, 16 Октомври 2021
Видяна: 3038 пъти | Добавена: 18:55 | 15.11.2012 | Източник: Вести
необичайните девет изложби

С необичайна изложба Съюзът на българските художници (СБХ) отбелязва 80 години от своето създаване. Проектът "Идея за дом" са девет отделни експозиции, подбрани от десет различни куратори (sbhart.com).

Целта е да бъде представена разнообразната художествена продукция на най-голямата творческа организация в България. Постиженията на автори от всички поколения са показани на публиката по начин, който най-добре да разкрие техния потенциал.

"Идея за дом" иска да подчертае смисъла на СБХ като дом на творчески експерименти, колегиална конкуренция и динамично общуване.

Организаторите си представят отделните пространства като елементите, без които изграждането на обща къща и общ живот е невъзможно. Така са изведени темите на съставните изложби. Всяка от тях е развита от куратор в отделно изложбено пространство. За пълното изразяване на всеки елемент-тема са избрани автори, работещи с различни изразни средства, което предпоставя преодоляването на границите между видове и жанрове.

През 1932 г. различни дружества от София и страната се обединяват в Съюз на дружествата на художниците и СБХ приема, че е наследник на този съюз, казва председателят на СБХ художникът Любен Генов.
Концепцията е на Мария Василева, която подчертава, че този проект е опит да се промени съюзът – една трудна задача. Според нея в този дом трябва да се чувстват добре не само членовете на съюза, но и другите художници, както и посетителите.

Проф. Десислава Минчева смята, че изложбата е опит за преодоляване на стереотипите на подобни чествания.

Проектът на Андрей Даниел и Олимпия Николова е наречен

"Вода и Светлина".

"Тук, на планетата Земя, те са основополагащи елементи. Те раждат живота и символизират живота. Неуловими и подвижни, изменчиви и вечни, те се доказват взаимно. Светлината, идваща отгоре, и водата, напълнила всичко отдолу – естествени метафори на Създателя и неговото огледало. Онзи суетен създател, който има нужда да се огледа, и онова огледало – живо и своенравно, което отразява неочакваните му превъплъщения.

Прекрасни са следите от сблъсъка или игрите на тези стихии. Цялата безкрайна гама от състояния – от райска безметежност до апокалиптична безнадеждност – това е пространството на тази двойка", са написали кураторите.

За своя проект

"Хляб"

Весела Радоева казва: "Никой не е по-голям от хляба. Свещен символ и прехрана, молитва за насъщния и знак на уважение към желан гост, той съпровожда човека от раждането до края на земния му път, в делник и празник. Прекланяме се пред него, наричаме го метафорично сладък, горчив, честен, топъл, мек, корав, сух, черен…

Ритуалната погача се украсява със символите на слънцето и плодородието. Даваме с радост хляб в ръцете на децата ни и в прекия, и в преносния смисъл. Друго е чувството, когато ни се налага да късаме от залъка си. Хляб има за всеки от нас."    

"Любов"

е темата на Мария Василева: „В рамките на проекта „Идея за дом“ темата за любовта има ключово място и в известен смисъл е обединяващ елемент между физическите измерения и духовните проекции. Сама по себе си тя включва много различни аспекти и нюанси – любовта към най-близките, към роднините, към домашните любимци, към родината, към политиците и поп-звездите.

Всичко това се преплита в реалността на общия живот – понякога хармонично, друг път драматично. Любовта може да бъде чиста и нежна, грозна и обсебваща, комична и трагична. Тя може да е реална или очаквана. Любовта може да е към хора или предмети; може да се отнася и към цялото човечество..."

Тази изложба е подредена в галерия „Райко Алексиев” на ул. „Раковски” 125.

Другите проекти са „Камък и дърво”, куратор Иво Бистрички,  „Огън” с куратор Станислав Памукчиев, "Играчки” с куратор Божидар Бояджиев (в галерия „Академия”, ул. „Шипка”1 - от 19 ноември), „Библиотека” с куратор Петер Цанев (галерия-книжарница „София прес” – ул. „Славянска” 29, и галерия „Дебют” – бул. „В. Левски” 62, откриване на 19 ноември),  „Работилница”, куратор Филип Зидаров (галерия „Индустриална 11”, откриване на 22 ноември), „Комуникации”, куратор Йово Панчев („Виваком арт хол”, ул. „Ген.Гурко” 4, откриване на 4 декември).

Фестивалът "Малки поетики" и студентското читалище "Св. Климент Охридски 1997"...
eye 1083 14:00 | 20.11.2012
Рисунка на един от най-великите италиански ренесансови художници - Рафаело (1483-1520), бе продадена...
eye 1223 10:14 | 07.12.2012
Когато стане дума за Клод Моне , в съзнанието ни задължително изплуват думите импресионизъм и градини....
eye 4916 13:59 | 18.11.2012
В изключително добро настроение, след като получи уверението на министъра на културата Вежди Рашидов, че...
eye 1920 19:04 | 15.11.2012
Хороскоп
венета райкова посрещна новата година под вода
Венета Райкова е известна със странните си приумици, обаче този път задмина самата себе си....
eye 65294
двойка изпробвала за 3 месеца 365 пози от кама сутра
Емили и Крис са използвали 3D апликация на древната книга за любовта. Емили Хайли твърди,...
eye 85956
жени и тачо годеж
Променен, поне на пръв поглед и покаял се, Тачо реши са изненада Жени с романтично поведение и...
eye 51149
 
Намерете ни и във Facebook или Twitter
Позоваването на съдържание от сайта задължително с хиперлинк към оригиналното.