Намаляват цената на тока и повишават заплатите

Екслузивно
Събота, 15 Август 2020
Видяна: 8915 пъти | Добавена: 07:33 | 28.02.2013 | Източник: Блиц
свалят тока, вдигат заплати | блиц

След като и втората политическа сила у нас БСП върна мандата за съставяне на кабинет на президента Росен Плевнелиев, той днес ще направи обръщение към нацията. Очаква се в него да поиска от депутатите мерки за сваляне на цената на парното и водата, както и за повишаване на доходите на хората.
Депутатите свалиха цената на тока . Тя може да падне още от утре, съобщи енергийният министър в оставка Делян Добрев минути, след като парламентът прие окончателно промените в Закона за енергетиката. Всички 122-ма присъстващи депутати гласуваха "за" на първо и второ четене измененията. С тях се дава право на ДКЕВР да променя тарифите повече от веднъж годишно, не само на 1 юли.

Така регулаторът получи зелена светлина да вземе решение, с което да свали цените в близките дни. Според Добрев намалението няма как да бъде направено със задна дата, но вече нищо не пречи на ДКЕВР да одобри по-ниски цени, след като няма пречка в нормативната уредба. От регулатора заявиха, че засега нямат насрочено заседание по тази тема. Днес, когато промените в закона бъдат обнародвани в Държавен вестник, най-вероятно ще бъде създадена съответната организация.

От ДКЕВР не се ангажираха с конкретна дата, но от думите на Делян Добрев стана ясно, че това заседание най-вероятно ще бъде насрочено и проведено още утре. Енергийният министър не се ангажира с конкретен процент, с който да паднат сметките за ток на хората. Размерът на намалението е изцяло в ръцете на ДКЕВР. Въпросните 8%, за които беше споменато преди седмица, са на базата на предварителни оценки, обясни Добрев. Той допълни, че в ръководеното от него министерство няма "ценовици", които да изчисляват и определят тарифи, тъй като това е работа на регулатора.

От ДКЕВР пък обясниха, че вече работят над различните варианти, след като от началото на седмицата разполагат с необходимите им данни и документи от НЕК и Електроенергийния системен оператор. Намалението на цената на тока няма да бъде в ущърб на АЕЦ "Козлодуй", обясни още Делян Добрев. По-големите количества евтин ток от Първа атомна няма да дойдат за сметка на орязване на енергията, която централата продава на свободния пазар. Напротив, тя ще бъде осигурена от излишъка от производство на ток, който АЕЦ в момента не успява да пласира нито на регулирания, нито на свободния пазар, допълни Добрев.

Така за потребителите ще има по-евтина енергия, без това да повлияе негативно върху финансовото състояние на "Козлодуй", каквито опасения изразиха в последните дни някои експерти. Обществен съвет ще наблюдава работата на ДКЕВР, предвиждат още приетите изменения в Закона за енергетиката.

След като гласуваха ударно промените за по-ниска цена на тока, днес политиците очакват обръщението на президента Росен Плевнелиев към нацията, което той ще направи в парламента. На Консултативния съвет за национална сигурност държавният глава сондирал с присъстващите дали е възможно увеличение на минималната работна заплата с 10%. "Пита един по един присъстващите", съобщи за "Стандарт" участник в заседанието.

Финансовият министър в оставка Симеон Дянков и лидерът на ДСБ Иван Костов му отговорили с "да", а пък от ГЕРБ не дали ясен отговор. В момента тя е 310 лв. и ако се вдигне с 10 на сто, ще стане 341 лв. По време на заседанието във вторник станало дума и дали няма възможност високите сметки за ток за януари и февруари да получат отсрочка или част от тях да бъдат поети от ЕРП-тата. Не е ясно обаче дали в обръщението си Плевнелиев ще поиска подобна мярка от парламента, преди да го разпусне и да назначи служебно правителство.

Правителството прие на днешното си заседание Доклад за подобряване на управлението на човешките...
eye 1246 12:10 | 28.11.2012
София. Ще трябва да минат още 10-12 години, за да настигнем средната заплата в напредналите европейски...
eye 1330 10:11 | 21.11.2012
Заплатите в публичната администрация ще бъдат увеличени с 10% от 1 януари 2013 година. Това съобщи...
eye 1526 16:44 | 13.11.2012
София. До около 75-80% от тока, произвеждан от АЕЦ „Козлодуй”, може да влезе в енергийния...
eye 850 09:45 | 01.03.2013
В официално съобщение, качено днес на сайта си, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране...
eye 1120 14:58 | 28.02.2013
Хороскоп
венета райкова посрещна новата година под вода
Венета Райкова е известна със странните си приумици, обаче този път задмина самата себе си....
eye 63957
двойка изпробвала за 3 месеца 365 пози от кама сутра
Емили и Крис са използвали 3D апликация на древната книга за любовта. Емили Хайли твърди,...
eye 84159
жени и тачо годеж
Променен, поне на пръв поглед и покаял се, Тачо реши са изненада Жени с романтично поведение и...
eye 49759
 
Намерете ни и във Facebook или Twitter
Позоваването на съдържание от сайта задължително с хиперлинк към оригиналното.