Млади актьори превземат театъра

Екслузивно
Четвъртък, 28 Май 2020
Видяна: 1245 пъти | Добавена: 20:42 | 15.11.2012 | Източник: lifestyle
20 -годишни превземат театъра

Постановката на Явор Гърдев „Хамлет" в Народния театър оправда прогнозите - тя се превърна в събитие, независимо че бе яростно заклеймена от едни и възхвалявана от други.

Две неща обаче не могат да се отрекат - „Хамлет" не остави никого равнодушен и извади на бял свят нови лица. Режисьорът още веднъж доказа, че има набито око за таланти, давайки им шанс да блеснат в неговите спектакли.

Гърдев има дарбата да поражда ефекта на Пигмалион върху своите актьори, особено върху младите. С този термин обозначават ефекта върху учениците, когато им се казва, че имат значителен потенциал за израстване. Тогава те показват качествен скок в учението и поведението си. Точно такъв ефект имаха няколкомесечните репетиции в Народния театър. От тях режисьорът извади ударно на сцената ядро от почти непознати, но много талантливи млади актьори, за които тепърва ще се говори.

Начело на „желязната гвардия"на Гърдев стои Леонид Йовчев като Хамлет, който води останалите млади „преторианци" - Ованес Торосян, Павлин Петрунов, Александър Узунов, Даниел Пеев, Зафир Раджаб, Петко Венелинов, Виктор Танев и Калин Яворов.

Заради ролите им в спектакъла тук може да включим Христо Петков (който доскоро бе в „Сфумато", а вече е в състава на Народния театър), Иван Юруков от „Столичани в повече", както и братята Дарин и Деан Ангелови, въпреки че те вече са се доказали като актьори и не са изгряващи звезди.

29-годишният Леонид Йовчев демонстрира желязна психика и издръжливост, атлетичност и отлична физическа подготовка в изключително сложните задачи, които му е поставил Гърдев за образа на Хамлет. Възпитаникът на проф. Димитрина Гюрова е известен с всеотдайността си и безкористното си отношение към работата, освен това е ампутиран от суетност - често срещан недостатък сред актьорите. Около премиерата на „Хамлет" той прояви още едно рядко качество - независимо от така внезапно стоварилата му се слава, не прояви никакво желание да изпъква над останалите 30 души от екипа. Същата скромност той демонстрира и на церемонията по връчване наградите „Икар" тази година, когато вместо него друг излезе да вземе статуетката му за поддържаща роля в „Ръкомахане в „Спокан". Някои отбелязаха, че заслужава и награда за участието му в „Лов на диви патици" в Народния, но това отличие му се размина.

Няма по-добра тактика за един режисьор спрямо зрителя от тази да не демонстрира претенции. Поставя те...
eye 1617 10:53 | 21.11.2012
Генералният директор на Болшой театър Анатолий Иксанов ще бъде удостоен с престижното отличие...
eye 1217 18:53 | 18.11.2012
Хороскоп
венета райкова посрещна новата година под вода
Венета Райкова е известна със странните си приумици, обаче този път задмина самата себе си....
eye 63742
двойка изпробвала за 3 месеца 365 пози от кама сутра
Емили и Крис са използвали 3D апликация на древната книга за любовта. Емили Хайли твърди,...
eye 83958
жени и тачо годеж
Променен, поне на пръв поглед и покаял се, Тачо реши са изненада Жени с романтично поведение и...
eye 49518
 
Намерете ни и във Facebook или Twitter
Позоваването на съдържание от сайта задължително с хиперлинк към оригиналното.