Краят на света е започнал и без предвещанията на маите!

Екслузивно
Вторник, 29 Септември 2020
Видяна: 3593 пъти | Добавена: 15:29 | 13.12.2012 | Източник: Актуално
краят на света е започнал, но ще продължи дълго

Гигантски астероид , вирусна пандемия, климатични промени. И без предсказанията на календара на маите светът е тръгнал към своето саморазрушение, а апокалипсисът вече е започнал. Можем поне да се успокоим, че агонията ще бъде бавна, твърдят учените.

"Идеята за внезапен край на света поради каквато и да е причина е абсурдна", отсича Дейвид Морисън, който е учен в НАСА и специалист по живота в Космоса. "Земята съществува от четири милиарда години и това ще продължи поне още толкова, докато Слънцето превърне нашата планета в необитаема", продължава Морисън, като добавя, че календарът на маите е несправедливо набеден за обявения за 21 декември край на света.

Според учения след около 5 милиарда години Слънцето ще се превърне в "червен гигант", чиято топлина ще предизвика изпаряването на океаните и изчезването на земната атмосфера. След това ще настъпи захлаждане, но това така или иначе няма вече да ни засяга. "Дотогава не съществува никаква астрономическа или геоложка причина, която може да унищожи Земята", уверява Морисън.

Доста често изниква въпросът "Може ли все пак заплахата за живота на Земята да дойде от небето?" Някои високобюджетни холивудски филми допускат възможността гигантски астероид да се сблъска със Земята. Предполага се, че при подобен сблъсък астероид с диаметър от 10 до 15 километра е паднал върху мексиканския полуостров Юкатан и е предизвикал изчезването на динозаврите преди 65 милиона години.

Такъв сценарий е малко вероятен, успокояват астрономите от НАСА, които следят внимателно дали нещо може да ни се стовари на главата. "Вече сме установили, че в близко бъдеще нито един от падащите астероиди не застрашава Земята до такава степен както астероидът, довел до изчезването на динозаврите", успокоява НАСА. Учените добавят, че ако астероид е предизвикал изчезването на множество животински видове, той все пак се е смилил над живота на Земята. Така че каквото и да се случи, човечеството има шанс да се спаси.

За сметка на това вирусолозите смятат, че оцеляването при пандемия от птичи грип например може да се окаже по-сложно. "Дори обаче една пандемия не може да доведе до края на света", твърди Жан-Клод Манугера , специалист по вирусите в Института Пастьор. "Имунната система при хората е такава, че при всички случаи винаги 1% от населението издържа естествено на инфекции", уверява той.

В интерес на истината най-големите опасения за края на света идват от климатичните промени.

При това в този случай не става дума просто за хипотези. Според различните сценарии заради покачването на температурите в световен мащаб с до 4 градуса до 2100 г. сушата, наводненията, бурите и другите природни бедствия ще бъдат по-чести и интензивни явления. Учените твърдят, че със сигурност човечеството ще успее да си набави достатъчна доза парников ефект за едно успешно колективно самоубийство. Кога ще стане това обаче, ще покажат термометрите.

 

Маите и Нострадамус предричат, че Краят на света идва и той е много близо... Всичките предсказания...
eye 11509 14:43 | 18.12.2012
Нова порция чудеса се спуска към Земята. Утре календарът ще изпише три дванайсетки 12 12 2012 ...
eye 15642 07:24 | 11.12.2012
Краят на света няма да настъпи в края на декември 2012 г., успокоява американската космическа агенция...
eye 4545 08:01 | 29.11.2012
Точното време на възможния Апокалипсис вече е известно до секунди, пише “Вести.ру”. Това ще...
eye 3898 20:21 | 27.11.2012
В момента, в който предвещаният от календара на маите апокалипсис събужда страховете за свършека на...
eye 1111 10:13 | 16.12.2012
Хороскоп
венета райкова посрещна новата година под вода
Венета Райкова е известна със странните си приумици, обаче този път задмина самата себе си....
eye 64068
двойка изпробвала за 3 месеца 365 пози от кама сутра
Емили и Крис са използвали 3D апликация на древната книга за любовта. Емили Хайли твърди,...
eye 84366
жени и тачо годеж
Променен, поне на пръв поглед и покаял се, Тачо реши са изненада Жени с романтично поведение и...
eye 49871
 
Намерете ни и във Facebook или Twitter
Позоваването на съдържание от сайта задължително с хиперлинк към оригиналното.