Кометата Айзон ще засенчи Луната през 2013

Екслузивно
Сряда, 21 Април 2021
Видяна: 1433 пъти | Добавена: 20:04 | 27.12.2012 | Източник: бтв
комета засенчва луната

Новооткрита комета, наречена Айзон , ще се появи в небето в края на 2013 г. и ще е видима за невъоръженото око, тъй като ще е по-ярка от Луната при пълнолуние, съобщава електронното издание на британския ежедневник „Индипендънт”.
Кометата Айзон е била открита случайно през септември тази година от руски астрономи, които забелязали небесното тяло, при преминаването му отвъд орбитата на Юпитер. При сравняване на данните се оказало, че забелязания от руските учени обект е бил заснеман още през лятото на 2011 г., което позволило да се изчисли орбитата на движение.
Предполага се, че кометата Айзон е пътувала към нас в продължение на милиони години и води началото си Облака Оорт – свръх-космическо образование от късове скали и лед, останки от формированията на планетите, откъдето произхождат всички комети, достигнали до Слънчевата система.
Самата комета ни навестява за първи и по всяка вероятност за единствен път. Наблюденията на Айзон показват, че повърхността й е много тъмна на цвят и покрива леден къс с диаметър от няколко десетки километра, със съвсем нищожна гравитация.
Астрономите очакват към края на лятото Айзон да е вече видим с малки телескопи и бинокли. Към октомври небесното тяло ще достигне орбитата на Марс, където вече ще започне да реагира на повишената температура и от пропукванията в тялото на ледения къс, ще се формира опашката на кометата.
Към края на ноември кометата Айзон ще е видима с невъоръжено око, на нивото на залязващото слънце в Северното полукълбо, докато преминава край Земята и се насочва към Слънцето.
Предполага се, че след като Айзон направи кръга си около Слънцето и се насочи обратно към дълбокия Космос, ще продължава да е видим от Земята в продължение на месеци.

Учените твърдят, че на 21 декември край на света няма да има , но все пак, в случай че...
eye 2939 07:07 | 20.12.2012
Хороскоп
венета райкова посрещна новата година под вода
Венета Райкова е известна със странните си приумици, обаче този път задмина самата себе си....
eye 64613
двойка изпробвала за 3 месеца 365 пози от кама сутра
Емили и Крис са използвали 3D апликация на древната книга за любовта. Емили Хайли твърди,...
eye 85064
жени и тачо годеж
Променен, поне на пръв поглед и покаял се, Тачо реши са изненада Жени с романтично поведение и...
eye 50479
 
Намерете ни и във Facebook или Twitter
Позоваването на съдържание от сайта задължително с хиперлинк към оригиналното.