Как да подредим хладилника вкъщи

Екслузивно
Понеделник, 20 Януари 2020
Видяна: 3339 пъти | Добавена: 13:25 | 12.12.2012 | Източник: raboteshtomomiche
хладилна революция i част

Понякога имам чувството, че хладилникът вкъщи е като капсула на времето – в неговия хаос безследно изчезват различни продукти, като че ли заровени за бъдещите поколения. А понякога пък намирам кутийки, пакети и бурканчета със странно съдържание, които ме хвърлят в дълбок размисъл не само откъде и кога са попаднали там, но и какво са всъщност.

Но когато човек стои с торбите, пълни с покупки, пред хладилника, вниманието по-скоро е насочено към натикването и намирането на място за всички продукти отколкото към тяхното правилно подреждане. А щом като сме успели да направим място за всичко, то вече сме спокойни, че нещата са наред. Е, да, ама не.

Някои продукти имат нужда от по-ниска температура, други пък от определено ниво на влага, а има и такива, на които мястото изобщо не е в хладилника.

Кое къде?

Основното отделение
Температурата не трябва да е по-висока от 4º С.
Задната част е по-студена от предната, затова в дънот се слагат продукти, изискващи по-ниски температури като месо, риба, мляко.
Внасянето на топли и горещи продукти повишава общата температура в хладилника, затова е желателно да се избягва.

Топлата зона
Вратата е най-топлата част на хладилника, затова там не трябва да се слагат лесно развалящи се продукти като мляко и яйца (нищо, че често поставката за яйца е именно точно на вратата). Яйцата се съхраняват най-добре в опаковката, в която са купени, в основното отделение, далеч от миризливи продукти, тъй като яйчената черупка е пореста и пропуска миризми.

На вратата може да се съхраняват:
- сосове
- кетчуп
- горчица
- сладка и мармалади
- туршии
- минерална вода и безалкохолни напитки
- бяло вино

Специални секции
Някои хладилници са снабдени със специализирани секции, например за месо или сирене. В повечето случаи отделението за месо дърпа въздух от фризерната част и е по-студено от останалата част на хладилника. А чекмеджето за сирене е изолирано, за да предпазва сиренето от изсъхване и поемане/отдаване на миризми.

За любителите на влага
Най-долните отделения в хладилника са предназначени за плодове и зеленчуци. Някои хладилници дори позволяват регулиране на влагата чрез отваряне и затваряне на клапите, които пропускат въздух от останалата част на хладилника. В тези чекмеджета се съхраняват продукти, които имат нужда от по-висока влажност, за да са свежи, като:
- салата
- зеле
- спанак
- моркови
- броколи
- карфиол
- зелени подправки
Обратният случай – от влагата гъбите потъмняват и загниват, затова е препоръчително да се съхраняват в хартиен плик в основното отделение на хладилника.

Инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните и експерти от земеделското министерство се...
eye 765 12:23 | 09.12.2012
Хороскоп
венета райкова посрещна новата година под вода
Венета Райкова е известна със странните си приумици, обаче този път задмина самата себе си....
eye 61925
двойка изпробвала за 3 месеца 365 пози от кама сутра
Емили и Крис са използвали 3D апликация на древната книга за любовта. Емили Хайли твърди,...
eye 82111
жени и тачо годеж
Променен, поне на пръв поглед и покаял се, Тачо реши са изненада Жени с романтично поведение и...
eye 47666
 
Намерете ни и във Facebook или Twitter
Позоваването на съдържание от сайта задължително с хиперлинк към оригиналното.