Как да зазимим цветята

Екслузивно
Петък, 29 Май 2020
Видяна: 2835 пъти | Добавена: 13:40 | 18.11.2012 | Източник: raboteshtomomiche
зазимяване на цветята

Докато почвата не е стегнала още, най – късно до до началото на ноември, трябва да приключите със засаждането на цъфтящите през пролетта луковични цветя ( ириси, нарциси, фрезии). Лалетата могат да изчакат до януари. В дупката, в която ще поставите луковиците, задължително сложете малко животинска тор.

Специално внимание отделете на розите. Продължете да ги поливате регулярно. Почистете храстите от пожълтели или изсъхнали листа. Проверете внимателно за наличието на някакво заболяване или паразити - черни петна, брашнеста мана,ръжда и т.н. Изчистете плевелите, ако има такива. Добре е да окастрите стеблата до около 30 см. Задължително направете опора за растението. Оформете обръч, подобен на яката на пиле. Използвайте бамбукови стебла и дълга тел, за да оформите цилиндрично заграждение около храста. Натрупайте градинска почва около храста, така че купчината да покрие 30 см. от растението. След като почвата замръзне, я покрийте със слой от слама, листа или друг вид лека тор. Следващата пролет ще трябва да отстраните защитата от растението, преди да са пробили пъпките. Просто махнете теленото ограждение, почвата и листата.

Ако в градината имате декоративно езерце, задължително го пресушете, преди водата в него да е замръзнала и да ви е навлякла неприятности. Ако имате водни лилии, можете да ги съхраните в мазето, при температура не - повече от 10 градуса и заровени в пясък, за да не изсъхват техните корени и ризоми.

Направете основно есенно почистване и в градината. Всеки паднал на земята клон или счупена саксия е потенциално място за презимуване на всякакви насекоми, плуцежи или гъбички, които често създават проблеми.
Изчистете градината от мъртвите едногодишни растения и зеленчуци. Можете да ги ползвате за естествен тор, освен ако не са пълни със семена. Особено важно е да отстраните падналите листа от розовите храсти.Чрез тях лесно се завъждат инфекции и гъбички по здравите растения. След първите слани и студове, извадете от градината всички изсъхнали или почернели едногодишни растения - цинии, петунии, невен и т.н.

Другата основна задача след санирането на градината е нейното покриване. Натрупайте слама и борови иглички около леглата на многогодишните храсти и цветя. Така ще защитите техните корени и ще намалите неблагоприятното влияние върху растенията на всяка рязка промяна на времето.

Същото направете и с новозасадените в градината луковични. Непременно ги покрийте с клонки от вечнозелени храсти, за да укрепите пръстта около тях. В противен случай има опасност, особено за по-малките луковици, засадени на плитко в почвата, да изскочат на повърхността.

Те не само цъфтят, но са и полезни както за здравето, така и за биоенергийните полета в дома.  -...
eye 64388 14:37 | 17.09.2013
Хороскоп
венета райкова посрещна новата година под вода
Венета Райкова е известна със странните си приумици, обаче този път задмина самата себе си....
eye 63745
двойка изпробвала за 3 месеца 365 пози от кама сутра
Емили и Крис са използвали 3D апликация на древната книга за любовта. Емили Хайли твърди,...
eye 83961
жени и тачо годеж
Променен, поне на пръв поглед и покаял се, Тачо реши са изненада Жени с романтично поведение и...
eye 49523
 
Намерете ни и във Facebook или Twitter
Позоваването на съдържание от сайта задължително с хиперлинк към оригиналното.