Какво можем да правим по време на сън?

Екслузивно
Сряда, 27 Май 2020
Видяна: 1394 пъти | Добавена: 16:19 | 01.12.2012 | Източник: Днес
странните неща, които правим, докато спим

Увеличава се броят на хората, които търсят специализирана помощ при проблеми със съня . Някои от тях дори са се "специализирали" в правенето на много странни неща през нощта.

Според официална статистика на Фондацията за психично здраве във Великобритания над 30% от британците имат проблеми със съня. Това може до доведе до сериозни умствени и физически проблеми, пише BBC.

От клиниките във Великобритания казват, че на седмица приемат по 50 нови пациенти, които се оплакват от съня. А напоследък зачестяват и случаите, в които хората правят странни неща във времето, в което се предполага, че спят дълбоко.

Писане на текстови съобщения

Технологиите заемат важна част в нашето ежедневие. Затова не е и много учудващо, че експертите по съня виждат тясна връзка между технологиите и странното поведение на спящите.

Все повече хора се оплакват, че пращат SMS-и в съня си, споделя д-р Кирсти Андерсън, която завежда Клиника по неврология във Великобритания. Това не е нещо изненадващо, имайки предвид процента на британците, които притежават мобилни телефони – 92% според Офком.

„Много е вероятно хората да вършат точно такива неща по време на съня си, които правят постоянно и през деня“, казва д-р Андерсън.

Този вид поведение спада към проблемите със съня, наречен парасомния. Това е нежелано поведение, което се случва по време на сън. То може да варира от леко отваряне на очите, докато спите, и може да стигне до шофиране на кола.

Д-р Андерсън е лекувала и хора, които по време на съня си са демонтирали старите часовници на дядо си.

Какво се случва в мозъка ни по време на такива епизоди все още е пълна мистерия.  Не са направени много изследвания, тъй като събирането на данни е много трудно.

„Проблемът е, че хората рядко изпадат в тези състояния, когато са под контролирано наблюдение в клиника“, казва д-р Крис Идзиковски, директор на Клиниката за изследване на съня в Единбург. „Но вярвам, че изследванията ще напреднат в следващите няколко години, тъй като вече се създават уреди, които могат да следят хората и у дома“.

Интересно е, че SMS-ите, които заспалите хора пращат, най-често нямат никакъв смисъл.

Ядене

Необяснимо празните опаковки и разхвърлената кухня е нещото, което много сомнамбули виждат на следващата сутрин. Лекото хапване по време на сън не е чак толкова голям проблем, но в по-екстремните случаи е класифициран като синдром на нощното хранене.

Страдащите от проблеми със съня могат да нападнат кухнята няколко пъти през нощта, но нямат никакъв спомен, когато се събудят. Не само че губят съня си, ами могат да качат доста излишни кила, които причиняват и редица други физически и психически проблеми. Възможно е и задушаване, пише още BBC.

“Лунатиците често правят и логични неща в съня си – когато ядат, това често е следствие от това, че са си легнали гладни или пък са пазили диета през целия ден“, казва д-р Андерсън.

Има и случаи, когато някой дори готви през нощта. Той принципно е буден, но на сутринта не помни нищо от това, което е правил. Това е нещо като амнезия, казват експертите.

Всъщност те са в едно объркано будно състояние. То е следствие най-вече от стрес, който афектира съня.

Секс

Секссомния – това е състояние, в което хората правят секс, докато спят. Може да се появява по-често във време на стрес или под влияние на алкохол или дрога.

Според д-р Идзиковски секссомнията е вид парасомния. Случва се най-вече в „дълбокия сън“, когато мисловните процеси и съзнанието са съвсем изключени и работи само тази част от мозъка, която е отговорна за първичните реакции.

„Това е инстинктивно поведение, хората не са в съзнание по това време“, казва Идзиковски.

„Когато спите, морални и рационални решения не могат да се правят“, допълва той.

Проблеми с дишането

Когато спящите спрят да дишат, това най-често е свързано с проблем със съня, наречен обструктивна сънна апнея. Проблемът най-често е съпроводен с хъркане. Мускулите на гърлото се отпускат и блокират дихателните пътища.

Според наскоро проведени тестове британецът Пол Асбъри спрял да диша за 26 секунди. „Наистина се уплаших, когато го разбрах. Панирах се само при мисълта, че не съм дишал толкова дълго време. Мислех, че имам само проблем с хъркането, а се оказва нещо много по-сериозно“, споделя той.

Тези паузи в дишането събуждали 45-годишния шофьор на камион до 50 пъти в час през нощта. В екстремни случаи той се буди и по 80 пъти, казва д-р Идзиковски.

И пациентите дори не помнят, че са се будили. Това е така, защото по това време мозъкът не е свързан с тялото. Тоест човекът е буден, но не го знае. На сутринта тези хора се чувстват ужасно изтощени.

Този проблем може да има сериозни последствия за хора, които работят с машини. Конкретният случай на британеца Асбъри се лекува със специална маска за лице, която засега действа.

Стряскане

Спите си спокойно и изведнъж сякаш бомба е експлодирала в главата ви. Това е така нареченият синдром на експлодиращата глава – внезапен и силен шум идва от мозъка ви.

Това е друг вариант на парасомнията. Тези, които страдат от това, описват звука като експлодиране на бомба, на гръмотевица или пък звук от огнестрелно оръжие. Безболезнено е, но стресира. Има случаи, в които хората бягат до прозорците си, за да видят дали не се е случило нещо.

Това не е толкова сериозен проблем, но тези, които страдат, трябва да са нащрек и да наблюдават, ако има промени в състоянието. Този проблем не се подлага на лечение, само в случаите, когато човекът е истински притеснен и от това не може дори да заспи.

В повечето случаи това не се повтаря често, но има и примери, при които проблемът продължава с години и така влошава качеството на живот.

Колкото и странно да звучи, колкото по-кратък е следобедният сън , толкова по-тонизиран се чувства човек...
eye 1355 15:06 | 12.12.2012
Хороскоп
венета райкова посрещна новата година под вода
Венета Райкова е известна със странните си приумици, обаче този път задмина самата себе си....
eye 63741
двойка изпробвала за 3 месеца 365 пози от кама сутра
Емили и Крис са използвали 3D апликация на древната книга за любовта. Емили Хайли твърди,...
eye 83958
жени и тачо годеж
Променен, поне на пръв поглед и покаял се, Тачо реши са изненада Жени с романтично поведение и...
eye 49518
 
Намерете ни и във Facebook или Twitter
Позоваването на съдържание от сайта задължително с хиперлинк към оригиналното.