Каква е магическата сила на прошката

Екслузивно
Четвъртък, 04 Юни 2020
Видяна: 2212 пъти | Добавена: 14:13 | 29.11.2012 | Източник: Rozali
хоопонопоно – силата на прошката

Хоопонопоно е доказателство за силата на прошката. Хоопонопоно е практика с дългогодишна традиция, която не спира да намира последователи. Какво представлява Хоопонопоно и какво е действието му?

Хоопонопоно е практика, която местното население на Хаваи, Нова Зеландия, Полинезия и Соломоновите острови изповядва. Тя цели да донесе помирение и прошка на хората с помощта на разговори, молитви и разкаяние. В превод хоопонопоно означава „да сложиш нещата в ред“ („хо“ е равнозначно на „да“, а „поно“ на доброта, морал). Принципите, на които се основава хоопонопоно, се изразяват в няколко думи:

Прости ми (за това, което съм ти причинил);
Съжалявам (разкайвам се);
Поемам отговорност (знам, че съм виновен);
Обичам те (не искам да те наранявам);
Благодаря ти (за това, че си до мен);
Според местните жители грешките, които човек прави през живота си, не остават ненаказани. Тяхното натрупване предизвиква злите духове, отключва болести и проблеми, провокира спорове и неразбирателство в семейството, боговете се обръщат срещу прегрешилия.

Именно тогава се прилага и техниката хоопонопоно. Тя събира членовете на семейството, за да изгладят противоречията си и да се пречистят духовно. Важно е обаче този, който е предизвикал проблемите, да признае грешката си, за да се освободи от нея и по този начин да върне хармонията и баланса в дома.

На някои от островите хората имат други разбирания. Според тях физическите и психическите проблеми на човек са следствие от неговото поведение към другите. Или казано по нашенски, „каквото повикало, такова се обадило“. В някакъв момент всичко се обръща срещу „грешника“, за да изпита той на собствен гръб, това, което е причинил на другите. И тук идва ролята на хоопонопоно, което цели да му помогне да осъзнае грешките си и да получи опрощение.

Трета версия разказва, че когато родителите сбъркат, греховете им падат върху децата. Затова те търсят помощта на хоопонопоно, молейки за прошка, за да излекуват семейството си от болести и проблеми.

Според хоопонопоно прошка се иска от човека, който е бил засегнат, и от боговете. За ритуала е необходим човек, който да практикува техниката. Това може да е старейшината на рода, някое духовно лице или близък на семейството. Той събира отделните членове и извършва ритуала. Хоопонопоно започва с молитва към боговете и преминава към назоваване  и обсъждане на проблема. След като всеки каже какво мисли и чувства, сгрешилият трябва да се покае и да помоли за прошка.

С хоопонопоно членовете на семейството заздравяват връзките помежду си и си връщат благоразположението на боговете. Любопитен факт е, че все по-често хоопонопоно се прилага и в затвори и изправителни центрове. С негова помощ престъпниците осъзнават грешката си и се разкайват.

Певицата поиска прошка от Ясен Козев за тъмното си минало . Бившата звезда от българската поп музика...
eye 5007 14:32 | 02.10.2013
Италиански учени откриха и са абсолютно категорични, че ревността може да бъде класифицирана като...
eye 1455 19:20 | 22.01.2013
Слабата жена оставя партньора си много по-доволен, а рискът от еректилна дисфункция в леглото на фината...
eye 2516 20:21 | 15.01.2013
Мъжете с кафяви очи изглеждат по-благонадеждни от синеоките, установиха учени от Чехия, пише...
eye 3477 10:33 | 11.01.2013
Френски специалисти намериха извинение защо мъжете заспиват непосредствено след секс . Истината е, че...
eye 3772 10:05 | 04.01.2013
Хороскоп
венета райкова посрещна новата година под вода
Венета Райкова е известна със странните си приумици, обаче този път задмина самата себе си....
eye 63760
двойка изпробвала за 3 месеца 365 пози от кама сутра
Емили и Крис са използвали 3D апликация на древната книга за любовта. Емили Хайли твърди,...
eye 83980
жени и тачо годеж
Променен, поне на пръв поглед и покаял се, Тачо реши са изненада Жени с романтично поведение и...
eye 49538
 
Намерете ни и във Facebook или Twitter
Позоваването на съдържание от сайта задължително с хиперлинк към оригиналното.