Защо са изчезнали самураите?

Екслузивно
Четвъртък, 01 Октомври 2020
Видяна: 1058 пъти | Добавена: 08:38 | 15.12.2012 | Източник: Актуално
защо е изчезнала самурайската каста

Самураите  не са имали страх от нищо, а единствената им надежда е била да умрат с чест в битка. Но техният край е бил предопределен от... грима.

Изследователи са открили, че децата на самураите са страдали от тежки отравяния от олово, а козметиката, използвана от майките им, е причина за тежките малформации в децата.

Натрупването на генетично осакатени деца в един момент е довело до невъзможност за справяне с политическите кризи, което от своя страна е довело до нестабилност, а оттам да упадъка на тяхната феодална систама, разказва dailymail.co.uk.

Тамиджи Накашима от японския University of Occupational and Environmental Health е изследвал кости на самураи и техните наследници, за да открие причина за упадъка на самурайската каста.

На база химични и ренгенови анализи той установява, че в костите на децата е натрупано олово, неколкократно надвишаващо нивата при възрастните жени и мъже.

„Средната стойност на олово в тялото на децата до три години и по-малките е над 50 пъти по-висока от това при техните майки”, казва Накашима пред Der Spiegel. Причината е бялата боя, с която жените покривали лицата си.

Според Световната здравна организация, оловото е причина за различни болести, особено силно засягащи децата. Прекомерното натрупване на олово в организма води до увреждане на нервната и репродуктивни системи, причинява високо кръвно налягане и анемия, и се натрупва в костите. Особено силно засяга развитието на мозъка на зародиша и малките деца. Много високото съдържание на олово причинява конвулсии, кома и смърт.

Екипът на д-р Накашима е изследвал скелети на деца, живели преди 400 години, по време на Едо периода от японската история. Изследването показва, че при децата под три години средното натрупване на олово е 1,241 микрограма на грам кост, което е 120 пъти над средното нормално ниво.

Също така оловото в костите на жените е много по-високо отколкото при мъжете, а замърсяването на детския организъм ставал при кърмене.

Именно козметиката, която по това време е изключително популярна в Япония, е причината за тези високи стойности. Бялата боя върху лицата на жените е била като запазена марка за жените на самураите. На нисшата класа е било забранено да се гримират, а и козметиката е била скъпа и непосилна за бедните хора.

Хороскоп
венета райкова посрещна новата година под вода
Венета Райкова е известна със странните си приумици, обаче този път задмина самата себе си....
eye 64074
двойка изпробвала за 3 месеца 365 пози от кама сутра
Емили и Крис са използвали 3D апликация на древната книга за любовта. Емили Хайли твърди,...
eye 84385
жени и тачо годеж
Променен, поне на пръв поглед и покаял се, Тачо реши са изненада Жени с романтично поведение и...
eye 49874
 
Намерете ни и във Facebook или Twitter
Позоваването на съдържание от сайта задължително с хиперлинк към оригиналното.