Защо розовият цвят е любим на жените

Екслузивно
Понеделник, 13 Юли 2020
Видяна: 1069 пъти | Добавена: 12:08 | 17.11.2012 | Източник: raboteshtomomiche
защо розовият цвят е женски

За момиченце – розово, за момченце – синьо. Дали подобно правило е клише или пък има някакъв свой смисъл и логика, е трудно да бъде еднозначно заявено. Все пак, едва ли е случайно, че продължава да съществува години наред и оказва влияние на вкусове, избори и дори цели индустрии. Тази теза явно защитават и британски учени в свой доклад в списание „Съвременна биология”, цитирана от Ройтерс. За пръв път те свързват предпочитанията на цветовете с пола, който имаме.

Проучването е проведено сред група от жени и мъже, на които им е предложено да гледат монитора на компютър, поставен в тъмна стая. На екрана се показали хиляди двойки правоъгълници, в различни цветове и всеки един от групата е трябвало да избере във всяка двойка едната от фигурите, които им харесват повече. Като този експеримент се провеждал за възможно най-кратко време. Екип от невролози от университета в Нюкасъл, анализирали получените резултати. Според тях, мъжете избирали фигури от „синия” спектър, а жените предпочитали розовите правоъгълници.

При жените има по-ясна линия на поведение. Тази особеност се проявява по-рядко при избора на жълто-зелени цветове, но много по-активно избират червени, лилави и розови нюанси, споделя Ана Харлбърт, водещ изследовател и автор на доклада. Според нея, избора при жените на тези цветове се дължи на факта, че още от детските години, момичетата харесват да гледат узрели плодове, или пък се наслаждават на тена на кожата, който придобиват. Може би, продължава Ана, и Ева е откъснала ябълката само поради факта, че е узряла и червена.
В същото време, мъжете, които ходят на лов, не се интересуват от цветовете, които ги заобикалят. Те търсят само нещо тъмно, по което да стрелят.

Според предходни проучвания е установено, че хората по цял свят предпочитат най-много синия цвят. Все пак учените от университета в Нюкасъл доказват, че избора на цветовете е генетично предопределен. Според тях, цветовите предпочитания са формирани в резултат на еволюцията, което се дължи на ранното разделение на труда на лов и събиране, което обуславя биологичните причини, поради които жените се спират на розови и червени нюанси.

Хороскоп
венета райкова посрещна новата година под вода
Венета Райкова е известна със странните си приумици, обаче този път задмина самата себе си....
eye 63876
двойка изпробвала за 3 месеца 365 пози от кама сутра
Емили и Крис са използвали 3D апликация на древната книга за любовта. Емили Хайли твърди,...
eye 84077
жени и тачо годеж
Променен, поне на пръв поглед и покаял се, Тачо реши са изненада Жени с романтично поведение и...
eye 49671
 
Намерете ни и във Facebook или Twitter
Позоваването на съдържание от сайта задължително с хиперлинк към оригиналното.