До 5 години ще създадат жив динозавър

Екслузивно
Понеделник, 25 Май 2020
Видяна: 1961 пъти | Добавена: 09:57 | 09.11.2012
до 5 години ще създадат жив динозавър

Идеята за „раждане“ на динозавър по изкуствен път в съвременни условия е експлоатирана многократно. Някои са на мнение, че Джурасик парк е невъзможно да се случи в реалността, а други – напротив. Според тях е въпрос на време в лабораторни условия да бъде получен жив екземпляр на някой от видовете праисторически гущери. Американският палеонтолог Джак Хорнър, участвал в работата над филма „Джурасик парк“, възнамерява да направи точно това. Ученият дори твърди, че в този процес няма нищо сложно и обещава да го осъществи в най-скоро време.

Палеонтологът пояснява, че за възпроизвеждането на древния гущер ще бъде използвана „помощта“ на съвременните животни. „Ще вземем за отправна точка ембрион на кокошка и чрез методите на генното инженерство ще го накараме да се върне назад във времето, докато не получим динозавъра, който се крие в него. Първоначално това няма да е съвсем динозавър, но ще е същество, притежаващо много негови черти“, коментира ученият. Той допълва, че времето, което след това ще е необходимо за получаването на истински динозавър от това същество, ще бъде около пет до седем години.

Трябва да отбележим, че идеята за създаване на динозавър чрез ембрион на кокошка не е съвсем нова. За нея се заговори още през 2009 г., като един от учените, захванал се с нейната реализация, е Ханс Ларсън от Канада. Той обаче също е бил вдъхновен от разработките на Хорнър по въпроса. Според тях процесът на възпроизвеждане наистина не изглежда сложен, но не е и толкова лесен, колкото е представен във филма „Джурасик парк“. Създаването на динозавър от капка динозавърска кръв, изсмукана от древен комар, чиято вкаменелост е открита в парче кехлибар, всъщност е невъзможно, коментира палеонтологът.

 

Праисторически гущер, наскоро открит от учените от университета в Йейл, беше наречен обамадон - в чест на...
eye 952 17:50 | 11.12.2012
Хороскоп
венета райкова посрещна новата година под вода
Венета Райкова е известна със странните си приумици, обаче този път задмина самата себе си....
eye 63737
двойка изпробвала за 3 месеца 365 пози от кама сутра
Емили и Крис са използвали 3D апликация на древната книга за любовта. Емили Хайли твърди,...
eye 83952
жени и тачо годеж
Променен, поне на пръв поглед и покаял се, Тачо реши са изненада Жени с романтично поведение и...
eye 49513
 
Намерете ни и във Facebook или Twitter
Позоваването на съдържание от сайта задължително с хиперлинк към оригиналното.