България е една от най-корумпираните страни в Европа

Екслузивно
Вторник, 29 Септември 2020
Видяна: 1025 пъти | Добавена: 19:59 | 05.12.2012 | Източник: Darik news
гърция отне палмата на  българия по корумпираност в ес

България остава една от най-корумпираните страни в ЕС . Това стана ясно по време на представянето на индекса на корупцията в България за 2012 година. Изследването е направено от „Прозрачност без граници" и измерва възприятието за разпространението на корупцията в публичния сектор в различните държави. Според резултатите България заема 75-то място в света, със стойност на индекса 41, наред с държави като Либерия, Черна Гора и Тунис.

Индексът се образува на основата на информация, получена от изследвания на международни институции и организации.

Според политолога Огнян Минчев администрацията и политическата йерархия в България се основават на кланова и родова основа, на личностни взаимоотношения и зависимости: „България, в рамките на този индекс, постепенно се свлича необратимо към третия свят".

Този индекс изцяло отразява очакванията на инвестиционните експерти, посочи още Минчев. По думите на Димитър Кюмюрджиев все по-малко международни инвеститори поемат риска да влагат парите си в българския бизнес: През последните години е налице усилване на ролите на монополите. България продължава да остава една устойчиво корумпирана държава. Няма съществено подобрение или някакъв пробив през последните години, включително управлението на това правителство по отношение на противодействието на корупцията. Забележително е, че изоставаме от страни, които са кандидат-членове на ЕС".

Като един от основните проблеми Кюмюрджиев отбеляза факта, че всички политически партии и правителства в началото започват с много силна антикорупционна политика, която обаче се оказва без резултат.

Като пример той посочи случая със специализирания център към Министерския съвет БОРКОР: „Спомнете си създаването на БОРКОР, ако някой от вас може да ми каже с какво се занимава БОРКОР. Това е организация, създадена за самата организация, по мое мнение, няма никакъв реален резултат от поведението на тази организация, няма никакви реални законодателни инициативи за промяна на нормативни актове".

Политическата корупция е основната причина за запазването на постоянните нива на индекса, обясниха експертите от „Прозрачност без граници". Сред сериозните проблеми и причини те посочиха липса на отчетност на политическите партии, непрозрачността при финансирането им, както и провеждането и печеленето на обществени поръчки.

"Германски политик поиска връщане на визовия режим заради българи ", алармира...
eye 1496 07:19 | 28.02.2013
Гражданите от България и Румъния имат право на здравни услуги и социални помощи в Германия дори и без...
eye 3048 16:36 | 31.01.2013
Хората от седем страни-членки на Европейския съюз са с най-песимистични очаквания за собственото си...
eye 798 11:07 | 05.12.2012
Хороскоп
венета райкова посрещна новата година под вода
Венета Райкова е известна със странните си приумици, обаче този път задмина самата себе си....
eye 64067
двойка изпробвала за 3 месеца 365 пози от кама сутра
Емили и Крис са използвали 3D апликация на древната книга за любовта. Емили Хайли твърди,...
eye 84363
жени и тачо годеж
Променен, поне на пръв поглед и покаял се, Тачо реши са изненада Жени с романтично поведение и...
eye 49870
 
Намерете ни и във Facebook или Twitter
Позоваването на съдържание от сайта задължително с хиперлинк към оригиналното.