Бум на измамите с кредити по интернет

Екслузивно
Петък, 05 Юни 2020
Видяна: 1926 пъти | Добавена: 11:38 | 11.12.2012 | Източник: Блиц
бум на измамите с кредити онлайн


Вече има ужилени от кражба на лични данни при бързите кредити онлайн. Най-малко три пъти на ден се опитват да изтеглят кредит с чужди данни само от една фирма за бързи кредити онлайн, съобщи bTV.
Жена се е разминала на косъм с изплащането на чужд кредит, взет на нейно име. От сайта, от който е направен опит да бъде изтеглен кредитът, обаче, решили да проверят дали подателят е наясно със заявката с нейните данни и работно място.

"Обадих се на оставения телефон и разбрах, че от мое име е заявен кредит. Отказах да съм заявявала кредит. Разбрах обаче, че разполагат с всичките ми данни - ЕГН, лична карта, адрес," разказва жената. "Очевидно ставаше въпрос за злоупотреба. Освен това ме увериха, че не съм първият случай за деня. Аз съм третият човек, когото проверяват и се оказва, че и трите пъти човекът не иска кредит."

От сайта обясняват, че обаждането на подателя не е едиственият начин да проверяват легитимността на заявката.

"Ние имаме възможност да засичаме IP-татa и определени други данни, така че на база на тази информация, с която разполагаме, системата ни дава информация дали това е злоупотреба или не," разказа управителят Росица Стакева.

Според пострадалата неизвестният измамник е дал банкова сметка, където да бъдат преведени парите, и телефон за връзка, които не са нейни. Сумата е била в размер на 300 лева, които обаче с лихвите за месец стават 400 лева.

Тя е подала жалба в полицията, но все още няма решение на случая. Тя твърди, че никога не е споделяла личните си данни и даже не е пазарувала онлайн. Не е ясно откъде е изтекла информацията.

От Комисията за защита на личните данни твърдят, че единственото, което могат да направят е да наложат административно наказание, и то само в случай, че полицията успее да разкрие извършителя. За съжаление, полицията не се занимава със случаи на измами за суми, които по закон се водят незначителни. Така защитата на данните остава предимно лична отговорност.

"Ами за съжаление така 50 на 50 са случаите, в които ние сами някъде доброволно сме ги дали, къде от това, че не ни се занимава да изписваме определени формуляри или да диктуваме на някой данните, в много случаи даваме да се направи копие или да се сканира включително и акт за раждане, включително и лична карта, за да си спестим едно усилие в повече," разказва Венета Шопова, председател на комисията за защита на личните данни. "Прави ми впечатление - предколедно, предновогодишно - в една кутия за томбола в голям магазин събират лични данни. Кутията дори е прозрачна. Беше пълна."

При сигнализация в прокуратурата случаите остават предимно неразследвани. Освен това далеч не всички фирми за кредити проверяват самоличността на хората, на които отпускат пари, главно защото по закон за суми по-малки от 400 лв. просто не са задължени да го правят. Въпреки това вече има фирми, които се ориентират към такъв тип проверки, за да избегнат загуби.

Най-после Ваня Червенкова си призна защо е в Къщата на ВИП Брадър и защо се е съгласила да...
eye 2070 11:21 | 05.10.2013
Средният размер на взетите заеми за нов дом е с около 3000 евро по-малък спрямо началото на 2012 г.,...
eye 672 10:15 | 22.02.2013
Заради големите разходи за пазаруване, подаръци и битови сметки се очаква ръст на така наречените...
eye 989 11:07 | 11.12.2012
Плащането на битови и комунални сметки е най-честата причина да се тегли бърз кредит . Това показват...
eye 778 11:19 | 26.11.2012
83-годишна жена от Оряхово се прости със спестяванията, съобщават от полицията във Враца. Непознат...
eye 1255 09:22 | 10.12.2012
Хороскоп
венета райкова посрещна новата година под вода
Венета Райкова е известна със странните си приумици, обаче този път задмина самата себе си....
eye 63767
двойка изпробвала за 3 месеца 365 пози от кама сутра
Емили и Крис са използвали 3D апликация на древната книга за любовта. Емили Хайли твърди,...
eye 83983
жени и тачо годеж
Променен, поне на пръв поглед и покаял се, Тачо реши са изненада Жени с романтично поведение и...
eye 49541
 
Намерете ни и във Facebook или Twitter
Позоваването на съдържание от сайта задължително с хиперлинк към оригиналното.