Ако сте си купили билет за Ноевия ковчег-прецакали сте се!

Екслузивно
Вторник, 29 Септември 2020
Видяна: 1496 пъти | Добавена: 07:23 | 21.12.2012 | Източник: Стандарт

Краят на света се отлага - за това са единодушни и астрономите, и медиумите. Даже извънземните. Ако сте сe бръкнали за билети за Ноевия ковчег на "Вивос" в Невада, току-що изгоряхте с 35 000 долара - апокалипсисът ще е след няколко милиона години, обясни за "Стандарт" зам.-шефът на обсерваторията в Рожен Никола Петров. Дотогава отслабващото магнитно поле съвсем ще изчезне, а слънчевата радиация ще изпепели Земята, показват моделите на астрономите.

3 сценария за края

Мощни слънчеви експлозии, колосални взривове на свръхнови или гамаизбухвания на звезди. Това са сигурните фактори за появата на живата природа на Земята. Еволюцията на живота на Земята не е единствено израз на приспособяване към условията на околната среда. С особена сила това твърдение важи за човека - мислим и комуникираме, за разлика от всяко друго същество. Но често се страхуваме от неизвестното. Днес нашите страхове са по-малко. Познаваме огъня, знаем какво представляват гръмотевиците, земетресенията, вулканите или ураганите. Все още има немалко явления, за които нямаме точен отговор. Но пък затова са уникалните способности на човека да мисли и чрез научен подход да се опита да разбере смисъла на безкрая.

Странно е обаче как и днес се появяват идеи, подклаждащи небивала по всеобхватност паника - Земята за пореден път е пред прага на унищожение! От няколко години насам дори е известен точният ден на нашето изтребление - 21 декември 2012 г. Може би имаше леки разминавания в рамките на 1-2 дни, но по абсолютно неизвестни научни факти или доказателства този ден е определен! Със сигурност тази дата ще остане в нашата история като Ден на недоразумението (за някои). Основните причини за края на света на 21.12.2012 г., хаотично тиражирани в информационното пространство, са поне 3, но нито една няма научно покритие или обоснована теза.

Нибиру ще ни отнесе?!

Тази загадъчна планета, често наричана планетата Х, е безкрайно странен обект! Това, което витае като информация за Нибиру във виртуалното пространство, е, че тя е сравнима като размери с планетата Юпитер. Странно, но няма астроном, любител астроном или трезвомислещ човек, който да я види. Ние разполагаме с достатъчно добра наблюдателна апаратура, за да забележим на нощното небе подобен обект, но явно това е привилегия само на избраните свише.

Митът за тази планета започва в началото на 90-те с преводи от шумерски летописи и хипотези по тях на Закария Ситчин (www.sitchin.com) . Малцина са онези, които могат свободно да четат подобни текстове - аз не мога. Но когато се налага да се интерпретира каменна гравюра, то фантазията на отделния човек е определяща. Фиг. 1 е свързана с една от хипотезите на Ситчин и изобразява Слънцето, Луната и 10 планети - включително и мистериозната планета Нибиру.

Върху тази издялана върху камък картина най-вероятно наистина са изобразени Слънцето и други небесни обекти, но никой не може да каже с точност кои са те. Може някои от тях да са планети, а други да са звезди. А може да предложим и съвсем друга интерпретация. Възможно е като Слънце да е изобразен първородният син на императора и заедно с това неговите останали деца, а защо не и неговият любим кон или куче. Възможно е това да са всичките жени на този император! Тук всеки може да представи своя интерпретация и тя ще е еднакво вярна с всяка друга. Но моето категорично мнение е: няма планета Нибиру върху тази гравюра и нищо не показва, че точно тя ще се удари в Земята на 21 декември 2012 г.!

"Парадът" на планетите

Този вариант е свързан с това как подреждането на Слънцето, Земята и центърът на нашата галактика (Млечният път) в една линия ще се случи на 21 декември 2012 г. И точно тогава ядрото на нашата галактика (черна дупка) ще изхвърли унищожителен поток от енергия към нас, а изчезването ни ще бъде неизбежно. Интересно хрумване, но абсолютно невярно! Слънцето и цялата слънчева система обикалят около центъра на нашата галактика със средна скорост от около 210 км/с. Една галактична година изтича за около 250 млн. години. Ние наблюдаваме почти перпендикулярни движения на Слънчевата система по отношение на галактичната равнина. Периодът и амплитудата на тези движения са важни параметри в някои обяснения, свързани с масови измирания на животни или интензивни удари от метеорити. Най-скорошното преминаване на Слънцето през галактичната равнина е настъпило през последните 3 млн. години. Галактичният екватор или равнината на нашата галактика изобщо не съвпада с Еклиптиката (равнината, в която Земята се върти около Слънцето). Нещо повече, двете равнини са под ъгъл от около 60 градуса, а това означава, че Слънцето, Земята и центърът на галактиката никога не могат да бъдат разположени на една линия (фиг. 2.). Вярно е, че тези две равнини се пресичат, а това съвпада по време с дните на зимно и лятно слънцестоене, но това са само пресечни точки на равнини и няма нищо общо с каквато и да е идея за катаклизъм на 21 декември 2012 г.

Север и Юг ще се обърнат

Обръщането на магнитните полюси на Земята е възможно. Това вече се е случвало, и то неведнъж. Чрез геоложки проучвания по магнитната ориентация на вулканични скали е и доказано. Засега науката не може да определи точен период на тези промени. Последното обръщане на магнитните полюси е от преди около 780 000 г. Налага се идеята, че самият преход на това събитие трае десетки или стотици години и не е възможно да се случи за 1-2 дни. Не знаем точно защо това се случва, но знаем със сигурност, че няма да стане на 21.12.2012 г.

Вярно е, че магнитното поле на Земята отслабва. Сигурно е, че Земята ще го изгуби напълно, а това ще ни изложи на пагубното въздействие на слънчевата радиация - животът на нашата планета не би могъл да съществува, какъвто го познаваме сега. Моделите ни показват, че това ще се случи в следващите неколкостотин милиона години. Т.е. - и това не е нашият проблем в момента.

От милиардите звезди в нашата галактика и милиардите други галактики Земята е единствено място с разумни същества (засега) - ако има рай, то той е тук и сега! Не бива да позволяваме на невежеството да ни води и да поражда неоснователни страхове. Датата 21.12.2012 г. не е денят на Страшния съд, а е само Ден на недоразумение от страна на хора с ограничено мислене. Нека не допускаме измислени демони и неоправдани страхове да превземат съзнанието ни.

В специално видео Национално управление на САЩ по въздухоплаване и изследване на космическото...
eye 2329 12:37 | 21.12.2012
Многобройни представители на набиращият сила във Великобритания и на Запад като цяло култ на любителите...
eye 1349 07:09 | 21.12.2012
Заради пророчеството на маите в петък, на 21 декември , някои хора ще се отправят към най-близкото...
eye 1635 21:44 | 19.12.2012
Туристи от цял свят се стичат в древен храм на маите в Гватемала, където е заснет култов епизод от...
eye 1069 21:22 | 19.12.2012
Хороскоп
венета райкова посрещна новата година под вода
Венета Райкова е известна със странните си приумици, обаче този път задмина самата себе си....
eye 64066
двойка изпробвала за 3 месеца 365 пози от кама сутра
Емили и Крис са използвали 3D апликация на древната книга за любовта. Емили Хайли твърди,...
eye 84361
жени и тачо годеж
Променен, поне на пръв поглед и покаял се, Тачо реши са изненада Жени с романтично поведение и...
eye 49870
 
Намерете ни и във Facebook или Twitter
Позоваването на съдържание от сайта задължително с хиперлинк към оригиналното.