Приеха задължителната градина за четиригодишните окончателно

Екслузивно
Вторник, 07 Юли 2020
Видяна: 957 пъти | Добавена: 13:04 | 18.01.2013 | Източник: Mediapool
герб и “атака“ окончателно приеха задължителната градина за четиригодишните | mediapool

С гласовете на депутатите от ГЕРБ, “Атака“ и някои независими в петък окончателно беше прието, че четиригодишните деца задължително трябва да посещават детска градина . Това стана след тридневни разпалени дискусии в пленарната зала, при които опозицията убеждаваше мнозинството, че изборът кога и дали децата да ходят на градина трябва да е на родителите.


При финалното гласуване задължителната предучилищна подготовка за четиригодишните все пак беше приета, а със следващи разпоредби на Закона за училищното образование предстои да се гласува лансираното от ГЕРБ предложение, прието преди ден от образователната комисия – родителите да докладват в общините или в най-близката детска градина, ако решат сами да отглеждат децата си. Този текст вероятно ще бъде гледан в пленарна зала през следващата седмица.

Веднага след като задължителната предучилищна подготовка на четиригодишните беше приета, депутати от Синята коалиция обявиха, че заедно с родителски организации ще настояват президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на разпоредбата. Досега над 220 родители са се подписали в петиция с искане за налагането на президентско вето.

“Надяваме се президентът Плевнелиев, който наложи вето върху няколко закона до момента, вслушвайки се в разумните аргументи, да се намеси и да не позволи тази сериозна политическа грешка да влезе в закон“, коментира Мартин Димитров от Синята коалиция.

По време на обсъждането на спорния текст в парламента от ДПС призоваха докато няма създадени условия за всяко семейство, родителите да имат право да избират дали да пуснат децата на детска градина от четири години. Те предупредиха, че в някои райони на страната този закон не може да се приложи, защото до някои села няма изграден път, а депутатите задължават хората да си пуснат децата на детска градина.

Иван Костов от Синята коалиция заяви, че “четиригодишните деца трябва да се гушкат, да се обичат, да се научат да обичат, да се учат на ценности, а не на нещо, което някой чиновник от Министерството на образованието реши“. “Извършвате безобразие спрямо тези мънички български граждани“, обърна се той към мнозинството.

Според него изгодата от приемането на този текст трябва да се търси в посока на това, че се прави силен жест към профсъюзите на учителите. Костов заяви, че да се карат хората насила да си пускат децата на градина, за да има назначени учители, не е добро решение.

В същото време синдикалният лидер Янка Такева заяви, че “много от родителите, които са против задължителното обучение на четиригодишните деца, го правят на инат“.

Родители обаче коментираха, че произволното сваляне на предучилищната възраст е противоконституционно, тъй като според Конституцията е задължително само училищното образование. “Утре управляващите могат самоволно да си измислят стандарти и да наложат предучилищно образование и от 1 годинка”, заявиха родителите.

Те смятат, че не трябва всички родители да са потърпевши от нерешените социални проблеми на определени малцинства.

Неизвестен злодей натрови кучета с кренвирши в забавачка и хвърли в паника родителите на децата ....
eye 1416 17:39 | 30.04.2013
Хороскоп
венета райкова посрещна новата година под вода
Венета Райкова е известна със странните си приумици, обаче този път задмина самата себе си....
eye 63862
двойка изпробвала за 3 месеца 365 пози от кама сутра
Емили и Крис са използвали 3D апликация на древната книга за любовта. Емили Хайли твърди,...
eye 84064
жени и тачо годеж
Променен, поне на пръв поглед и покаял се, Тачо реши са изненада Жени с романтично поведение и...
eye 49654
 
Намерете ни и във Facebook или Twitter
Позоваването на съдържание от сайта задължително с хиперлинк към оригиналното.