Какво е това сьомгов шаран?

Екслузивно
Неделя, 15 Декември 2019
Видяна: 1262 пъти | Добавена: 21:07 | 02.12.2012 | Източник: Стандарт
мамят ни със

Производители на риба откриха нов вид - "сьомгов " шаран . Всъщност такова чудо няма в природата-просто не съществува и дори звучи като виц!

 Някои преработватели на океанска и морска риба дават отпадъците на сладководната. Хранят я с остатъци от скариди и рибата придобива розов оттенък, обясниха рибовъди. Сдружението им е провело преди дни среща с шефа на Агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов. Там бил и директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Драгомир Господинов. "Поискахме от д-р Войнов засилени проверки по пазарите в дните около Никулден. Да се инспектира каква риба се продава на хората", казаха производители от Благоевград.

Основните проблеми в бранша са два - некачествената риба на пазара и нерегламентираната дейност на рибовъди, които нямат лиценз. Това води до свръхпроизводство и падане на цените. Според Лидия и Никола Николови, които 31 години стопанисват рибарника в Благоевград, причина за свръхпроизводство са и многото проекти за отглеждане на сладководна риба. "Скоро изпратихме писмо до Комисията по рибарство и аквакултури. Искаме да се направи проучване на пазарите и да се контролира издаването на проекти", посочи Николова.

Тази година фирмата им е подала документи за подпомагане за изхранването на рибите, чакат по 25 лева на декар, което общо прави 10 000 лева.

Помощ получават само тези, които са купували фуражи от лицензирани производител и представят необходимите фактури. Семейството похарчило за фураж 116 000 лева, 1 килограм е между 88 и 96 стотинки в зависимост от протеините в тях. Лидия Николова разкрива, че за да стане една риба тежка 1 кг, е нужно да изяде 2,5 кг фураж. Сметката сочи, че в 1 кг шаран, който струва 4,50 лева, са инвестирани над 2,20 лева само за неговото изхранване. Грижат се за него в продължение на 3 години, а накрая печалбата им не е повече от 50-60 стотинки за килограм.

"Българинът все още няма култура да хапва сладководна риба, а тя е лек за сърцето. У нас човек консумира едва 4-5 килограма годишно замразена и прясна риба. А преди 20 години е ял средно по 20 килограма на година", разказват рибовъдите. В последните 2 години румънци масово изкупуват рибата ни, там хапват 10 повече от българите - по 50 килограма на година. В България има 3-4 прекупвачи, който се занимават с този бизнес - обикалят рибарниците ни и изнасят шараните за северната ни съседка. Цената е близо 3 евро за килограм с ДДС, което е с повече от 1 лев от цената у нас. Рибните стопанства в Северна България пласират почти цялата си риба на румънския пазар - хем има търсене, хем цената е по-висока.

Толстолопите като прасета, цените падат

Рибата поевтиня точно преди Никулден. Заради голямото производство и слабото търсене в дните преди празника на витрината на единствения магазин за риба на общинския пазар в Монтана се появи съобщение за промоция на живата стока. Кило шаран се предлага по 4,50 лв., а толстолоб - по 2,50 лв. С лев-два по-малко искат и за пъстървата, щуката и сома.

Принудени сме да намалим цената, за да пласираме количествата, които сме извадили, призна собственичката на магазина Ася Рапонска. Цената на шарана до преди дни е била 5,50 - 6 лв., на толстолоба - 4 лв. За филе от едрите екземпляри са вземали по 7 лв. Язовирите са пълни с риба, а търсенето не е голямо.

От многото риба ни спасява Румъния, продължава жената. За там фирмата е изнесла голяма част от произведените количества. Румънците, освен на Никулден, има обичай да слагат риба и на трапезата за Коледа и Нова година.

Бургазлии посрещнаха празника на града си с над 200 литра рибена чорба , разположена близо до...
eye 951 13:29 | 06.12.2012
Никулден заема важно място в българската празнична традиция. Според народните вярвания, когато...
eye 3830 09:47 | 06.12.2012
Празничната вечеря Ашуре, която трябваше да събере мюсюлмани и християни във Видин тази вечер, бе...
eye 1016 08:47 | 06.12.2012
На 6 декември Българската православна църква и християните почитат Свети Николай, архиепископ...
eye 941 08:20 | 06.12.2012
Според официалната статистика, България е сред страните с ниска консумация на риба на глава от...
eye 989 12:05 | 05.12.2012
Хороскоп
венета райкова посрещна новата година под вода
Венета Райкова е известна със странните си приумици, обаче този път задмина самата себе си....
eye 61426
двойка изпробвала за 3 месеца 365 пози от кама сутра
Емили и Крис са използвали 3D апликация на древната книга за любовта. Емили Хайли твърди,...
eye 81622
жени и тачо годеж
Променен, поне на пръв поглед и покаял се, Тачо реши са изненада Жени с романтично поведение и...
eye 47202
 
Намерете ни и във Facebook или Twitter
Позоваването на съдържание от сайта задължително с хиперлинк към оригиналното.