Каква е тайната на Щастието?

Екслузивно
Петък, 10 Април 2020
Видяна: 1675 пъти | Добавена: 11:25 | 19.12.2012 | Източник: Вести
тайната формула на щастието

Къде се крие Щастието? За всеки един от нас отговорът е различен - за един то е в целувката на любимия човек, за друг - в разходка сред планината, за трети - в покупката на любим предмет. Но няма много или малко щастие, има просто Щастие.

Според експертите доколко ще сме щастливи зависи наполовина от генетичното ни наследство ("предразположение към щастие"), 10% се определят от външните обстоятелства, а останалият ключов фактор е начинът, по който възприемаме действителността около нас.

И така, време е за Щастие

Щастие. Една дума, шест букви, близо 7 милиарда дефиниции - за всеки един жител на планетата. Парите могат да купят щастие - къща, дом, лечение, когато сме болни. Но пътешествениците знаят тайната - новите преживявания осигуряват повече дългосрочно щастие, отколкото трупането на материални придобивки.

Експертите твърдят, че предимствата на пътешествията ни осигуряват шанса да разширим хоризонтите си, да отворим очите и душите си и да видим как различните културите по света приветстват щастието в живота си.

В книгата "Happy" (изд. Вакон) са събрани 55 начина за дефиниция на щастието. Те варират от физическото удоволствие от танца на бразилските карнавали, до включването в общата работа при чилийския ритуал la minga или осъзнаването и приемането на собствената ни преходност, изготвяйки пясъчни мандали в Тибет.

Всички знаем да японската чайна церемония, но знаете ли, че тя има съответствие в етиопската кафеена церемония. Подобно на закат в исляма или джиба в будизма, малката островна нация на Токелау в южния Тихи океан се гордее с ритуала инати - споделяне на дневния улов риба с тези, които са в най-голяма нужда.

А в Бутан измерват успеха не просто чрез печалбите, а чрез брутното национално щастие. Още през 1972 г. новият крал на Бутан, малка будистка държава, разположена на склоновете на Хималаите, решава да наруши общоприетите правила и да замести брутния национален продукт, с брутно национално щастие, като основен показател за развитие на икономиката.

От невръстни ни поучават какво трябва и какво не трябва да правим. Трябва да си мием зъбите и да се държим прилично на вечеря. Трябва да работим усилено и да не се залисваме в мечти. В крайна сметка правилата, ограниченията и страхът какво ще кажат околните, може да поемат контрол над живота ни.

Има само няколко дни в календара, които позволяват на всеки - млад или стар, да се забавлява в настоящето, а Ню Орлиънс предлага може би най-добрият повод: Марди гра (Мазният вторник). 47 дни преди Великден (януари-февруари), това е денят в който можем да нарисуваме лицата си и да подскачаме по улиците като деца, освободени от оковите на правилата.

В Ню Орлиънс, Бразилия, Белгия, Франция и Сенегал, Марди гра е кулминацията на карнавалния сезон. Възприема се като позволение да попрекалиш - с алкохола или с лудориите. Всеки захвърля най-дълбоките си задръжки, грабва момента, за да се маскира, да танцува, да скача, да пее и да се смее.

Един списък, който ще ви удиви и усмихне едновременно. Щастието е мног относително понятие, но все...
eye 1808 12:06 | 15.04.2013
Мечтата на всеки е да открие формулата за успешна и хармонична любовна връзка . За жалост, аз също не...
eye 3605 12:36 | 20.12.2012
Най-щастливите хора не живеят в Катар - най-богатата страна в света, нито в Япония, където животът е...
eye 2010 11:36 | 20.12.2012
Веднъж на 824 години се случва да има пет съботи , пет недели и пет понеделници. Този декември е...
eye 3053 15:56 | 30.11.2012
Хороскоп
венета райкова посрещна новата година под вода
Венета Райкова е известна със странните си приумици, обаче този път задмина самата себе си....
eye 63026
двойка изпробвала за 3 месеца 365 пози от кама сутра
Емили и Крис са използвали 3D апликация на древната книга за любовта. Емили Хайли твърди,...
eye 83175
жени и тачо годеж
Променен, поне на пръв поглед и покаял се, Тачо реши са изненада Жени с романтично поведение и...
eye 48770
 
Намерете ни и във Facebook или Twitter
Позоваването на съдържание от сайта задължително с хиперлинк към оригиналното.