Днес е Игнажден!

Екслузивно
Понеделник, 25 Март 2019
Видяна: 1352 пъти | Добавена: 06:55 | 20.12.2012 | Източник: Стандарт

Внимавайте кой ще влезе пръв в къщата ви днес. От него ще зависи каква ще бъде цялата ви година. Ако гостът е добър, то и в дома ви ще има благоденствие и успех във всичко. Така е според народните вярвания, свързани с Игнажден - 20 декември.

Счита се, че от този ден започват коледните празници. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден.

С днешната дата са свързани още много вярвания. Добре е, ако на Игнажден , а също и по Коледа вали сняг. Ако времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие. Времето през следващите 12 дни на месеца - от 20 до 31 декември - показват времето през 12-те месеца на идващата година. 20 декември определя какво ще е времето през януари.

Според народните поверия на този ден не бива да се изнася нищо от къщата - най-вече огън, жар или сол - за да не излезе берекетът. Не се иска и не се дава нищо назаем. Не се вари боб, за да не бие градушка. Не се пере, за да не налети болест. Не е добре, ако се зачене дете.  Бременните и нераждалите не трябва да работят, за да родят лесно.

На този ден църквата почита Игнатий Богоносец . Известен е и като ученик на св.апостол и евангелист Йоан Богослов. Според преданието св. Игнатий е детето, посочено и прегърнато от Иисус, когато апостолите спорят за първенство (Мат. 18:1-5). "Ако не се обърнете и не станете като деца, няма да влезете в Царството небесно. Който се смири като това дете, той е по-голям в Царството небесно. И който приема едно такова дете в Мое име, Мене приема", казал Христос (Матея 18:2-5).

Свети Игнатий бил епископ на Антиохия в продължение на 40 години. Наричали го Богоносец , защото той самият казвал, че носи в сърцето си Бога. Той пръв въвел пеенето на божествените песни от два хора (антифонно пеене), което после било прието и от другите християнски църкви. Свети Игнатий е написал послания до много поместни църкви. В тях увещава християните да пазят помежду си мир, единодушие и любов, да се предпазват от лъжеучители, каквито имало много по онова време.
Император Траян дълго се опитвал да склони Игнатий да се отрече от Христа, като осмивал вярата му и му обещавал почести и слава, ако похули своя Бог. На всички увещания Светителят отговарял, че за него е по-добре да страда за Христа, отколкото да се отрече от него и да живее във величие и слава. Св. Игнатий, свързан с вериги, по заповед на императора се отправил за Рим, където през 107 г. загива мъченически, разкъсан от зверове. Християните събрали неговите кости и по-късно ги пренесли в Антиохия. Дълго те плакали и скърбели за него. На някои от тях светецът се явявал, като ги утешавал в скръбта.

Имен ден имат Игнат, Искра, Искрен, Пламен и Огнян.

Днес се отбелязва Международният ден на жената . Празникът се празнува всяка година на 8 март. Това е...
eye 1570 08:04 | 08.03.2013
Свети Спиридон е роден на остров Кипър по време на царуването на Константин Велики. Станал епископ в...
eye 1440 11:43 | 12.12.2012
Православната църква чества зачатие на света Анна. Света Анна е сочена за майка на Дева Мария и баба...
eye 1850 10:30 | 09.12.2012
Църквата почита Свети Андрей Първозвани , наречен така, защото пръв от апостолите бил повикан да тръгне...
eye 1004 12:23 | 30.11.2012
Благовещение (Всичко на празника от Минея) (Вечерня. Утреня. Злат. лит.) (Вечерта Отдание на празника)...
eye 1456 07:35 | 25.03.2013
Хороскоп
венета райкова посрещна новата година под вода
Венета Райкова е известна със странните си приумици, обаче този път задмина самата себе си....
eye 58039
двойка изпробвала за 3 месеца 365 пози от кама сутра
Емили и Крис са използвали 3D апликация на древната книга за любовта. Емили Хайли твърди,...
eye 78256
жени и тачо годеж
Променен, поне на пръв поглед и покаял се, Тачо реши са изненада Жени с романтично поведение и...
eye 43937
 
Намерете ни и във Facebook или Twitter
Позоваването на съдържание от сайта задължително с хиперлинк към оригиналното.