Днес е Игнажден!

Екслузивно
Сряда, 19 Декември 2018
Видяна: 1293 пъти | Добавена: 06:55 | 20.12.2012 | Източник: Стандарт

Внимавайте кой ще влезе пръв в къщата ви днес. От него ще зависи каква ще бъде цялата ви година. Ако гостът е добър, то и в дома ви ще има благоденствие и успех във всичко. Така е според народните вярвания, свързани с Игнажден - 20 декември.

Счита се, че от този ден започват коледните празници. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден.

С днешната дата са свързани още много вярвания. Добре е, ако на Игнажден , а също и по Коледа вали сняг. Ако времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие. Времето през следващите 12 дни на месеца - от 20 до 31 декември - показват времето през 12-те месеца на идващата година. 20 декември определя какво ще е времето през януари.

Според народните поверия на този ден не бива да се изнася нищо от къщата - най-вече огън, жар или сол - за да не излезе берекетът. Не се иска и не се дава нищо назаем. Не се вари боб, за да не бие градушка. Не се пере, за да не налети болест. Не е добре, ако се зачене дете.  Бременните и нераждалите не трябва да работят, за да родят лесно.

На този ден църквата почита Игнатий Богоносец . Известен е и като ученик на св.апостол и евангелист Йоан Богослов. Според преданието св. Игнатий е детето, посочено и прегърнато от Иисус, когато апостолите спорят за първенство (Мат. 18:1-5). "Ако не се обърнете и не станете като деца, няма да влезете в Царството небесно. Който се смири като това дете, той е по-голям в Царството небесно. И който приема едно такова дете в Мое име, Мене приема", казал Христос (Матея 18:2-5).

Свети Игнатий бил епископ на Антиохия в продължение на 40 години. Наричали го Богоносец , защото той самият казвал, че носи в сърцето си Бога. Той пръв въвел пеенето на божествените песни от два хора (антифонно пеене), което после било прието и от другите християнски църкви. Свети Игнатий е написал послания до много поместни църкви. В тях увещава християните да пазят помежду си мир, единодушие и любов, да се предпазват от лъжеучители, каквито имало много по онова време.
Император Траян дълго се опитвал да склони Игнатий да се отрече от Христа, като осмивал вярата му и му обещавал почести и слава, ако похули своя Бог. На всички увещания Светителят отговарял, че за него е по-добре да страда за Христа, отколкото да се отрече от него и да живее във величие и слава. Св. Игнатий, свързан с вериги, по заповед на императора се отправил за Рим, където през 107 г. загива мъченически, разкъсан от зверове. Християните събрали неговите кости и по-късно ги пренесли в Антиохия. Дълго те плакали и скърбели за него. На някои от тях светецът се явявал, като ги утешавал в скръбта.

Имен ден имат Игнат, Искра, Искрен, Пламен и Огнян.

Днес се отбелязва Международният ден на жената . Празникът се празнува всяка година на 8 март. Това е...
eye 1521 08:04 | 08.03.2013
Свети Спиридон е роден на остров Кипър по време на царуването на Константин Велики. Станал епископ в...
eye 1383 11:43 | 12.12.2012
Православната църква чества зачатие на света Анна. Света Анна е сочена за майка на Дева Мария и баба...
eye 1791 10:30 | 09.12.2012
Църквата почита Свети Андрей Първозвани , наречен така, защото пръв от апостолите бил повикан да тръгне...
eye 958 12:23 | 30.11.2012
Благовещение (Всичко на празника от Минея) (Вечерня. Утреня. Злат. лит.) (Вечерта Отдание на празника)...
eye 1413 07:35 | 25.03.2013
Хороскоп
венета райкова посрещна новата година под вода
Венета Райкова е известна със странните си приумици, обаче този път задмина самата себе си....
eye 56227
двойка изпробвала за 3 месеца 365 пози от кама сутра
Емили и Крис са използвали 3D апликация на древната книга за любовта. Емили Хайли твърди,...
eye 76343
захари бахаров се поболя заради постановка
Захари Бахаров се боля заради постановка, която игра на студа в дъжда. Актьорът вече втори ден...
eye 47245
 
Намерете ни и във Facebook или Twitter
Позоваването на съдържание от сайта задължително с хиперлинк към оригиналното.